Холандия финансира български студенти

Бъдещи промени в холандското законодателство отварят златна възможност за българските студенти, които искат да продължат образованието си в страната на лалетата, съобщиха от консултантска агенция за образование в чужбина ЕДЛАНТА. Досега, студенти от страни-членки на ЕС можеха да получат грант от холандското правителство само при условие, че работят легално поне 56 часа месечно и плащат редовно данъците си.

От 1 септември 2015 г. влизат в сила промени в законодателството, които засягат студентите както в бакалавърските, така и в магистърските програми, на възраст до 30 години. „От септември 2015 година новите студенти  ще имат право на финансиране за целия период на академичната програма при условие, че родителите им имат общ годишен доход под 46 000 евро (около 90 000 лв.).  „Със сигурност тези промени в студентското финансиране ще повлияят благоприятно върху избора на онези българи, които искат да продължат образованието си в чужбина. Новостите в студентското финансиране ще направят Холандия още по-достъпна и желана дестинация за висше образование за българските студенти, които до момента проявяват интерес към държавата, но често ги спират финансовите условия“, споделя консултантът Емил Петков.

Този щедър „подарък“ от холандското правителство обаче, ще трябва да се върне, ако студентът отпадне от следването или не успее да завърши програмата в рамките на 10 години. Освен това, всички студенти в Холандия получават безплатна карта за ползване на обществения транспорт. В Холандия има около 80 000 чуждестранни учащи, а повече от половината от тях са от страни, членки на Европейския съюз и Европейското икономическо пространство – Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.  По данни от 2014 г. в Холандия има около 1600 български студенти, като България е четвъртата държава, която изпраща най-много желаещи за висше образование там.

 

Вашият коментар