Пловдивчанин получава награда в Ню Йорк за „Съвременната библиотека“ в Баня Старинна

Общинска Фондация „Пловдив 2019” ще осигури пътуването на младия пловдивски архитект Владислав Костадинов до Ню Йорк, където на 16 май той трябва да получи наградата за архитектурна инсталация на едно от най-влиятелните световни интернет издания Architizer за обекта "Съвременната библиотека" /Con-temporary Library/ в Центъра за съвременно изкуство Баня Старинна. Проектът e на архитектурната формация Студио 8 1/2, реализиран в рамките на международния фестивал "Urban Dreams" /"Градски мечти"/ на сдружение "Изкуството днес".
Наградата е преди всичко за Пловдив, с нея градът се легитимира на световната карта на съвременната архитектура, смята Костадинов. Според него и мнозина световни експерти призът е еквивалентен на "Грами", "Оскар" и "Пулицър".

"Голям фен съм на инициативата "Европейска столица на културата" и я следя от години", разказа още пловдивчанинът. Той изследва промените и новите обекти в градовете-ЕСК и по негови наблюдения развитието на съвременната архитектура е един от основните фактори за спечелване на състезанието, без това да означава инвестиране на много средства.

Важно е да се създават съвременни пространства за култура, които да осигуряват по-непринуден досег на хората с изкуството. Например една прекрасна постановка би се обезличила, ако не се представи на подходящо и интересно място, мотивира се Владо Костадинов.
 
Преди няколко дни архитектурната инсталация "Съвременната библиотека" взе приза А+ на авторитетния портал в категорията "pop ups", където е получила най-много гласове от публиката, събрани от цял свят. Пловдивският проект, ръководен от младия архитект, се състезаваше с 4 други номинации: еко-павилион от фестивал в Сингапур, павилион на Булгари в Абу Даби, временен магазин на Луи Вюитон в Лондон и арт-пространство в Австралия.Отличеният обект вече има световна известност, след като за него писаха още няколко влиятелни архитектурни издания.
"Съвременната библиотека" има и друга награда от читателите на блога WhatA, които я определиха за сграда на годината. Припомняме, сред първите посетители на "Библиотеката" бе новият американски посланик у нас Марси Рийс.
 

За автора

Вашият коментар