Дългоочаквани заглавия и автори пристигат в Пловдив за „Походът на книгите“

Националната кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгите“ в Пловдив продължава до 23 април, когато се отбелязва Денят на книгата и авторското право – 23 април. Стартът бе даден на на Международния ден на детската книга – 2 Април, рождената дата на Андерсен.

В рамките на събитието днес, 9 април от 18.30 ч. ще бъде представена книгата "Светлината си тръгва на пръсти" от Катя Белчева в Дома на културата "Борис Христов" в Пловдив. Книгата спечели проект по Програмата на община Пловдив за финансиране на книги на пловдивски автори и важни за града издания. Издава се в подкрепа на кандидатурата на Пловдив за европейска столица на културата 2019. 

Среща-разговор с Мартина Вачкова и Юрий Дачев ще се проведе на 10 април от 18 ч. в Дома на културата "Борис Христов". Темата е за Григор Вачков и книгата за него "Пратеник на мъжки времена. Спомени за Григор Вачков". Книгата разказва за живота на актьора още от детството, съдържа неизвестни досега събития, свързани с него.Автори са Силвия Вачкова, Мартина Вачкова, Юрий Дачев.

На 17 април отново в Пловдив гостува израелският писател Етгар Керет.

Един дългоочакван автор идва в Пловдив –  Ивайло Добрев. Съвсем наското той издаде третата си поред поетична книга "Птица в ключалката". За нея Марин Бодаков пише: Нахално честни, красиви – стиховете на Ивайло Добрев са като добре контролирана експлозия. Експлозия в забавен каданс, която връща света към жизнените му основания. Книгата ще бъде представена в клуб "Петното на Роршах" на 22 април от 19 часа.

За финала на проявата ще има изненада – отстъпка от 20% за всички книги от български автори.

А в София в рамките на кампанията, между 2 и 23 април, младите читатели ще имат възможност да спечелят книга чрез инициативата „Походът на книгите – Играта”, като за целта ще трябва да съберат 9 печата в 9 книжарници в София.

Инициативата на Асоциация „Българска книга”.

Ивайло Добрев и

Фледа ми чете Виан

Баща ми ни дойде на гости
със своята приятелка, паднала
от небето
Една вечер той ѝ се явил като холограма
Тя разбрала
Той не
Баща ми ни дойде на гости
Говорихме си за извънземни и други
жълти животни
И каза после, че е малко тъжен
Видял, че сме спели на земята
Не трябва да си тъжен, татко,
Фледа ми чете Виан,
докато хапвам течен шоколад,
а тя фъстъчено масло
и в собата ни само в събота
цари особен безпорядък…

За автора

Вашият коментар