Холандски професор представи новата си книга вдъхновена от студенти

Холандският университетски преподавател Ханс Висема представи в петък в Пловдив новата си книга "Сибирски уроци за живота, любовта и смъртта". Тя е преведена едновременно на три езика, като в това число и български. Идеята за нея се ражда преди повече от 12 години на път в Транссибирският експрес между Новосибирск и Красноряск, разказа автора на среща с пловдивски творци, преподаватели и ценители на перото. Ханс Висема сподели пред екипа на mediacafe.bg, че студенти са си споделяли с него проблемите, защото са го чувствали близък. Това е породило чувстото в него да опише взаимоотношенията на хората и любовта между тях.
Книгата бе представена от преподавателката в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски' гл.ас д-р. Теофана Гайдарова, която с топли чувства представи пред препълнената зала на книжарница "Хеликон" своите размишления върху "Сибирски уроци". В думите й си личеше възхищението от работата на професора по мениджмънт и предприемачество и в кратко слово тя описа най-точно тънкия израз на човешките отношения представени в изданието.
Авторът проследява пътя на героя (сибирски игумен) по знаменитата железница от Москва до Владивосток. Той поставя и отговаря на въпроси, които интересуват духовенството и влиза в конфликт с Църквата. Спътник през целия път е млад британски физик, който променя своето виждане за живота и се сприятелява с игумена. Тяхната връзка се задълбочава в приятелство напомнящо в отношенията между баща и син.
hansvisema-lubov-smurt-jivot
 
За Автора
 
Ханс Висема е женен за българка, има трима сина. От 1990 година посещава и работи в нашата страна. Той не само е открил своя нов свят в Пловдив и София, но и оставя една следа, която може да видите в новата му книга. На представянето в книжарница Хеликон в петък (22.03)  той разкри как се чувства у нас "Тук е топло", като става дума не за времето, а за хората. Ханс посвещава 16-та си книга на внука си Алекс и на племениците си Георги Джаров и Николета Джарова. Тя е посветена и завинаги в памет на най-големия му син Ян Вилема Висема (1969 – 2001).
 
sibirskiuroci
 

За автора

Вашият коментар