Велико Търново посреща десетото издание на фестивал за туристически филми

Десто юбилейно издание на Международния фестивал на туристическия филм "На Източния Бряг на Европа" започна във Велико Търново. Той се провежда в рамките на туристическото изложение „Културен туризъм”, което се провежда от 10 до 13 април. То приютява и Националния конкурс Read аnd Travel („Чети и пътувай") за специализирани печатни и он-лайн издания на туристическа тематика.

През тази година изложението ще отдаде почит на българския оперен бас Борис Христов. По повод 100-годишнината от неговото рождение Международна организация за култура и образование към ООН – ЮНЕСКО обяви 2014 г. за година на Борис Христов.

Фестивалът на туристическия филм "На Източния Бряг на Европа" е единственият специализиран форум за туристически продукции в България.  До предварителната селекция бяха допуснати 63 филма от 23 държави. В програмата може да се види и филмът Пловдив@ВиаДиагоналис през вековете с продуцент община Пловдив, който е и в състезателната програма.

Фестивалът ще посрещне близо 50 чуждестранни и български гости за своя юбилей. Очакват се официални посещения на директори на големите туристически филмови фестивали в Кан и Берлин, филмови продуценти от цял свят, представители на посолства и чуждестранни мисии за България, експерти по туризъм на български общини, представители на Министерство на икономиката и енергетиката, Национален филмов център, сдружения на български туроператори и туристически агенции.

Най-добрите филми в света от последните 2 години за пътешественици и дестинации ще бъдат излъчени по време на фестивалните прожекции в 3-те поредни дни..

Всички прожекции са със свободен достъп. Тази година ще има и специална награда за публиката – 6-дневна екскурзия за двама до островите Санторини в Гърция.

По време на туристическото изложение във Велико Търново в събота вечер от  площад "Царевец” ще може да се наблюдава зрелищният аудио-визуален спектакъл "Звук и светлина”.

За автора

Вашият коментар