3 дни до началото на Капана фест

Капана Фест започва в петък

Пълната програма и се готви за стотици незабравими изживявания

Култовите флагчета, символ на един от най-обичаните фестивали в България, вече се веят под небето на колоритния квартал на творческите индустрии Капана. Графити майстори превръщат сградите в платна, 4 сцени очакват своите великолепни музиканти, над 120 модерни занаятчии подготвят уникални щандове с авторски продукти, създадени специално за фестивала, и тръпката расте! Защото остават броени дни до Капана Фест Лято 2018.

Организаторите наистина са се постарали здраво да ни направят разногледи от шарени изживявания. По традиция голямото ударение пада върху музикалната програма, която тази година е по-интернационална от всякога. Върхът на програмата е в ръцете на хип-хоп магьосницата от LA Gavlyn и guerilla soul дуото от Остин, Тексас, James@Black, които пристигат специално за фестивала.

И защото работата на един класен фестивал на изкуствата е да ни показва изпълнители, които няма как да видим по големите музикални канали, това лято очакваме и джаз експериментаторите от Холандия Tin Men and the Telephone, хеви рок бандата от Гърция Hidden in the Basement, инди поп дуото от Румъния We Singing Colors и нашумялата в Гърция поп певица Σtella.

Разбира се, България също се представя на ниво в лицето на Bluba Lu, P.I.F, Blues Traffic, Жлъч/Гена, Marten&Rawland и много други страхотни музиканти. Любителите на клубните ритми пък могат да ликуват, защото за тях има цяла нова сцена. SoulSearchin’ Vinyl Stage ще предложи цял куп сетове от подбрани DJ-и.

За пръв път Капана Фест набляга толкова здраво и на литературата, където програмата е богата и доста нестандартна. На първи юни, посветен на детската литература, деца и родители ще се срещнат с великолепни български автори и преводачи в страхотни мини-събития, до едно разработени специално за фестивала. На 2 юни Литературната зона представя нестандартно поднесена поезия и проза от четирима млади автори, които съчетават думите си с музика и театър, миксират ги на лууп стейшън, и изобщо, доста се стараят да ни представят модерното лице на българското слово. 

По традиция графитите са важна част от Капана Фест и това лято отново са на ниво – големият Nasimo продължава концептуалния си проект за облика на Централни Хали, който започна преди няколко издания на фестивала и ще продължи и в бъдеще, като озаглавява творбата си „Посланик на мира“. STERN и неговата „Мечта за Капана“ и FAUNAGRAPHIC&Rocket правят чудо с прясно реновираното пространство около Ядрото. Страхотната визия на фестивала се допълва и от Сребърните портрети на фотографа Даниел Леков, който демонстрира на живо уникалната Колодиева фотография.

Кино програмата също обещава страхотни акценти за деца като нашумелият „Лили Рибката“ на режисьора Ясен Григоров, както и цял блок филми, заснети от деца за деца. В зоната за документално кино пък се срещаме с историите на млади българи с постижения от световен мащаб, за които знаем твърде малко. 

Тази година фестивалът прави и рязък технологичен завой към бъдещето с представянето на изцяло електрическия модел на BMW i3, на фона на който ще се случи великолепна арт инсталация. Очакват ни и още много арт инсталации, работилници за деца и възрастни, симпатични спортни активности и какви ли не други интересни неща.

Вижте пълната програма на фестивала ТУК и стягайте багажа за Пловдив!

ОЩЕ от музикалната програма под тепетата може да намерите в сайта Plovdivclubs.com

Вашият коментар