4 сцени, над 8000 изпълнители и само фолклорна музика пред 35 хиляди българи на Рожен (СНИМКИ)

След 9 годишно прекъсване отново събор на Рожен

Празникът на Рожен започва днес точно в 10:30 часа с богата програма, която включва 4 сцени, над  8000 изпълнители, фолклорен конкурс, музейни изложби, Алея на занаятите и животновъдство, оръжейна експозиция и още много други.

За откриването на възстановения събор на Рожен днес ще свирят и двата гайдарски смолянски състава "100 каба гайди" и "101 каба гайди".  В церемонията още ще се включат кукери и заедно с над 400-те гайдара,  в 4 лъча, ще слязат към поляните.  Ансамбъл "Родопа", космическият глас на България Валя Балканска, гайдарят Петър Янев и още много други ще зарадват хиляди под звездите.

Официлно бе обявено, че на събора ще е забранен поп-фолкът, а и не само. Всякаква музика, различна от автентичната народната не трябва да звучи по време на Съборът на народното творчество и животновъдството.

Очават се 350 000 любители да посетят събора на роженските поляни,който ще продължи 3 дни. За сигурността им ще се грижат над 200 полицаи и 100 частни охранители.

След Освобождението оттам минавала разделителната линия. Соколовци – селото в подножието на Рожен – останало под турската граница, а землищата му отвъд нея, в Българско. Основният поминък на населението било овчарството и това направило препитанието невъзможно. Не могли да изтърпят такава гавра българите и някои от тях хванали пътя за Беломорието, други започнали да прехвърлят върха по нощите. Основали си ново село оттатък – Проглед.

Турските граничари се усетили и затегнали контрола. Границата вече се отваряла само веднъж в годината за два дена, за да се видят роднините от двете ѝ страни. Тая мъчнотия дала началото на родовите срещи, днес прераснали в общонационален събор. Едва след Балканската война земите на юг били освободени, но традицията се запазила и до днес, 117 години по-късно.

Снимка за спомен от 9 август, 1898г.

Още СНИМКИ може да видите ТУК

За автора

Вашият коментар