Айляк фест тази година няма да има, Shake that Хълм го замества

Организаторите на Айляк фест разясняват причините и призовават – „Останете айляк до следващия път” 

“Нашето желание е следващата година събитието да се проведе в отдалечено от градската среда място, което да даде възможност на посетителите да се чувстват свободни и наистина “айляк”.

От опита на организаторите става ясно, че за да се постигне истинското състояние на духа, наречено „айляк”, са нужни достатъчно пространство и свобода за всякакви активности, уоркшопове, лагери. С годините фестивалните зони на Aйляк фест станаха все повече и очакванията на посетителите са фестивалът да надгражда това.

„Тази година не попаднахме на подходящо място, за да покрием всички тези условия”, споделят организаторите. 

Въпреки, че решението фестивалът да излезе от рамките на града е взето още миналата година, идеята винаги е била той да бъде в района на Пловдив. За съжаление се появиха редица обстоятелства спъващи тези намерения, които промениха решението на организаторите. 

Основното от тях е появата на събития от сходен характер в Пловдив и техните открити опити за плагиатство и нечестно възползване от публиката и инерцията на фестивала.

„Това определено не е подходяща среда за развитието на Айляк фест, а ние искаме да останем позитивни, затова решихме да изместим събитието, дори пропускайки една година, като избегнем възможността да объркаме неговата публика”, твърди Михаела Михайлова, организатор на автентичния Айляк фест. 

Затова, фенове на айляка, тази година Aйляк фест няма да се състои, но следващата година събитието ще се разрасне като брой участници, зони за изкуство, изложби, театър, рисуване, релакс. “Ще създадем един позитивен и творчески празник на изкуството за всички айляк хора, продължавайки нашите традиции”.

Фестивалът съществува от 03.09.2010, като до сега има проведени 4 издания. На неговата сцена са свирили десетки групи, играли са се театрални и танцови спектакли. Основната цел на фестивала е да предава любовта към изкуството на хората и да ги прави участници в него, като по този начин допринася за тяхното “айляк”, т.е. свободно и позитивно усещане. “Айляк” означава свобода на духа, събитието е за всички, които са “над нещата и обстоятелствата”. 

За нас да си айляк означава да продължаваш да бъдеш позитивен и търсещ добрите страни на живота чрез забавлението. Така че – бъдете айляк до следващия айляк!

Повече за събитията на открито на Младежкия хълм може да видите ТУК

Вашият коментар