Беглика фест 2014 или бурята на промяната (снимки)

“Затишие преди буря” това може да бъде определението за лятото на миналата 2013-та година, когато Беглика фест липсваше от картата на музикалните събития в България.

Лято 2014 обаче бе друго, то ни донесе онази очаквана буря, “буря на промяната” и противно на всички разбирания – “бурята на Съ-Творението” на една вселена на непретенциозност, разбирателство и непрестанно взаимодействие на вода-земя-огън-въздух-човек и най-вече позитивна енергия. Това беше фестът “Беглика 2014” – един толкова познат, но и толкова нетипично различен свят. 

“Беглика фест се проведе на познатото място – местността Батлъбоаз на бреговете на язовир "Голям Беглик" в Западните Родопи. Между 21-ви и 25-ти август, приказната красота и синьо-зеленият амбианс на Родопа приюти хора, копнеещи за нещо различно, изпълнено с душевност и свобода, далеч от забързаното ежедневие и стреса голямата и шумна градска среда.

Перфектно балансираната програма на организаторите, водени от любов към хората и природата, позволяваше на всеки да намери точно това, от което се нуждае – уединение с природата или себе си, дейности за физическа активност, форум за дискусии и обмяна на различни гледни точки в областта на образованието, икономиката и културата, както и музика, ритъм, танци, смях, театър и много други…

Със специалния форум "Метаморфози", на фестивала се включиха над 50 лектори, обучители и oрганизации.

Традиционно силно присъствие имаше Народно Читалище “Бъдеще Сега”. Професионалните обучители Теодор Василев и Огнян Гъдуларов споделиха ценен опит от сферата на неформалното образование или как една мечта, събрала на едно място група ентусиасти превръща изоставено читалище в Родопите в един от най-успешните центрове, където “играта променя образованието”.

Друг впечатляващ уъркшоп, оставящ следа у посетителите определи контурите на екзистенциалните въпроси, свързани с това как да “допуснеш собствената си метаморфоза, да се превърнеш в себе си, да се развиеш”, поднесени по изключително интересен и грабващ начин от Ида Даниел.

Освен силната и изключителната пъстра дневна програма, нощите в Беглика бяха изпълнени със звук, дълбоко орфеево ехо и  светлини на огньове. Перформънсите на Брайън Смит, виртуозите от “Древност и Космос”, Balkhan Khans, zazizazi, Биляна Вучкова и Инго Рьойлеке, както и артистите от БигБанда – Popara, Space Dub Jammers, FlyWe2DaMoon, Skiller, Cheaptrix, Voxbox, Clavexperience, Mr.Smiff, Halojo, Genda, Alecheck, RailBuzz и Lюt Skahopper отнесоха присъстващите на парарлелна вселена, където музиката е преди всичко изкуство и удоволствие, а не комерсиализирано средство за правене на пари.

Очакванията на всички фенове на “Беглика Фест” се изпълниха. Завръщането беше силно, по вдъхновяващо от всякога и с много различна програма, съчетана с традиционните за фестивала дейности. В понеделник (25.08), всички присъстващи на “Съ-Творението” си тръгнаха със спокойствие, позитивни мисли и надежда, че любовта към природата и човека продължава да е жива и има силата да събере толкова много хора на едно място.

От организаторите на Беглика фест:

Във връзка с една красива статия за феста, която хвърчи насам-натам, докато ние прибираме фестивала и нямахме с коя ръка да отговорим, ни се иска да ви споделим тези от цифрите, които имаме със сигурност за издание 2014.

1400 продадени билета в 18 ценови категории (семейни, групови, намалени, за 4 дни, за два дни и т.н. – т.е. няма как да умножим една цена по броя на хората, защото няма да излезе сметката), 800 човека гест-лист (хора от СЪ-Твори Беглика) и 15 000 лева под разходите, които ще се отразят на заплащането на екипа.

Лъжите в статията са безчет, започвайки оттам, че Байкария организира фестивала, но се чудим – българският съд добро място ли е за среща с такива елементи или бутона IGNORE?​​

Още интересни статии за свободата на духа може да прочетете в сайта за градска среда graffiti.bg

Вашият коментар