Четвъртият народен събор в Пловдив идва в Тракия с над 4000 участника и 3 сцени

На 11 и 12 май 2019 г. в парк „Лаута“ започва 4-то издание на Народен събор Пловдив, в което ще участват над 4000 изпълнители от цяла  България.  

Мащабът на събитието се разширява всяка година и затова през 2019-та е изградена нова трета сцена. По време на фестивала ще се състоят концерти на Виевската група, Николай Славеев и бенд, Ансамбъл „Тракия“, Академичен фолклорен ансамбъл и оркестър към „АМТИИ проф. Асен Диамандиев“, както и много гайдарски състави, ансамбли, читалища, училища, клубове за народни танци и самодейци. Организаторите са подготвили за всички желаещи уроци по народни танци, училище за народни инструменти, хоротека, алея на занаятите, на която повече от шейсет занаятчии ще демонстрират уменията си, както и фермерски пазар.

Програмата през двата дни ще бъде от 10:00 до 22:00 часа

Днес на пресконференция на място в парк „Лаута“ организаторите Костадин Димитров, кмет на район „Тракия“,  инж. Александър Държиков, заместник-кмет „Култура и туризъм на община Пловдив и Димитър Михов, Ясмина“ представиха повече детайли от програмата на събора. Музикален поздрав към представителите на медиите поднесоха самодейците от ансамбъл „Дикани“ с ръководител Радослав Иванов.

"За първи път Народен събор Пловдив ще е на 3 сцени с участници от цялата страна – над 4000 човека. Очакват ни вечери с много силни концерти на известни и обичани изпълнители –Виевската група, Николай Славеев и бенд, Ансамбъл „Тракия“, Академичен фолклорен ансамбъл и оркестър към „АМТИИ проф. Асен Диамандиев“, както и много гайдарски състави от цяла България.  На една от сцените ще има „хоротека“ – място, където желаещите ще играят до насита хора, а за тези, които не умеят, но искат да се научат ще има училище за народни танци. Парк „Лаута“ е напълно готов и очаква многобройни гости. Тревните площи са окосени, обработени, напръскани. Предприели сме необходимите мерки за безопасност и гражданите могат спокойно да дойдат с хамаци, одеяла. Паркирането ще е отново по бул. „Санкт Петербург“, местата ще са обозначени. Ще има осигурен достъп до „Лаута“, независимо, че част от улиците се затваря заради друго събитие по това време в ж.р Тракия", сподели кмета на Тракия Костадин Димитров тази сутрин. 

"Неповторима е атмосферата тук. Събитието се организира за 4-ти път и вече доказано се е превърнало в неизменна част от Културния календар на Пловдив. Голямото посещение на предишните издания е доказателство, че хората го харесват. Подкрепата от страна на Общината за провеждането на Народен събор Пловдив 2019  е в размер на 20 000 лева, като тази сума е по-голяма от предишните. Съборът е събитие, което се очаква  с нетърпение от гражданите и гостите и за 2 –та дни се превръща в един истински голям празник. Факт е, че парк „Лаута“ се преобрази за последните 6-7 години, а политика на община Пловдив е да изнася различните форми на култура извън центъра. За първи път в „Лаута“ тази година ще има и театър, истински, на живо. Много събития вече намериха своето място тук, сред тях са „Пловдив мези“, „Пловдив през вековете“, „Кино на открито“, концерти и много други, които ще се случват през цялото лято.  Бих искал да поздравя организаторите за всичко, което правят и за това, че привличат много хора и дават възможност за изява на хора от всички възрасти. В богатата програма отново ще участват многобройни гайдарски състави, ансамбли, читалища, училища, клубове за народни танци и самодейци. Сигурен съм, че Народен събор Пловдив ще просъществува през годините и ще се обогатява все повече и повече, допълни Инж. Александър Държиков, заместник-кмет „Култура и туризъм на община Пловдив:

„Днес тук сме само малка част от състава. „Дикани“ е един от най-големите ансамбли за автентичен фолклор в Пловдивска област. Съставът наброява 40 изпълнители, най-младият е на 8 години – Даниел Дамянов, който в момента е на училище. Най-възрастният е на 85 години. В момента тя е по организационни въпроси в град Хисаря, където подготвя документи за предстоящото ни пътуване до Анталия, сподели Радослав Иванов, ръководител на Ансамбъл „Дикани“.

СНИМКИ и ВИДЕО от народния събор през годините може да видите ТУК

Вашият коментар