Да погледнем зад завесата на „Улицата“

Всички познаваме и обичаме улицата, а още по-любима тя ни става когато дойде време за Фестивала "Улица Отец Паисий’"и ето, тази година ще отбележим третото му издание. След като предните две години обърнахме внимание на историята на самата улица и на нейните затънтени места и кътчета, тази година отдаваме почести на Текста. На специална пресконференция в Община Пловдив заедно с зам.-кмета по културата Стефан Стоянов, Веселина Сариева от Фондация "Отворени изкуства" открехна завесата и даде информация за някои от по-интересните събития, които ще се случат по време на Фестивалa от 11 до 13 май.

Породист кон ще пасе в градинката пред Artnewscafe. Това ще бъде арт-инсталацията на твореца Илия Ламбов, наречена Контекст. Той заяви че се е инспирирал от думата контекст и я разделил на две части: "кон" и "текст" и така от тази игра на думи му хрумнала оригиналната идея да включи жив кон в пърформанса. Чрез коня творецът ще представи идеята, че текстът е нещо живо.

Друго интересно събитие ще бъде показването на ценни документи и книжнина, църковни документи и архиви на службите, които са били открити на боклука, като например телеграмата, с която се съобщава за убийството на Стефан Стамболов.  

Ако се интересувате от архивите на Държавна Сигурност, ще имате уникалната възможност да разгледате някои от тях. На улица ‘’Станислав Доспевски’’ Екатерина Бончева ще проведе дискусии и презентации, които ще са свързани с доносите като текст. Интересен е начина по който са написани доносите, тези които са ги чели споделят, че са интересни , особено полицейските.
 
Както винаги програмата на Фестивала е много богата и интересна.  Официалното откриване на ще бъде в петък от 19:00 пред artnewscafe, с групата за етнорок поезия – ‘’Гологан’’.  В събота от 12:00 са струпани доста интересни неща, а вие трябва да решите на кое да отдадете заслужено внимание, ето някои от тях: в ресторант ‘Ереван’ , проект на Николай Петров – ‘’Текст в текст’’ , а по същото време емблематичната книжарница ‘’Консервна’’ отваря врати.
ulicata

ОЩЕ за текста:

 • Магазин ‘’На Тъмно’’ ви предоставя възможността да напишете своето послание, след което то да бъде превърнато в значка
 • А с КЕКС – Кулинарно – Експериментален Колектив София ще участвате в акция с храна, която интерпретира текст
 • С Милен Гелишев и Симеон Тодоров можете да участвате в акцията PLOVEDIV HAIKU
 • От 16:00 часа в бар Фабрик – Тематичен кръг ‘Рекламата като текст’
 • От 18 до 19 часа ‘’Вграждане на текст в картина’’ по текст ‘’ Ханс се разделя от умората’’
 • Ако сте почитатели на класическите текстове, със сигурност ще ви е интересен проектът ‘’Фауст ‘’ – потопете се в театрално – експерименталния пърформанс в 19:00 часа пред artnewscafe
 • А от 20:30 до 21:30 на паркинга на ул. ‘’Станислав Доспевски’’ – можете да наблюдавате аудио – поетичния пърформанс на проект ‘’4 Х 4’’.
 • По-късно по проекта на Димитър Шопов ще бъде представен албумa ‘’Gavazov’’
 • От 21:30 до 23:00 часа – ‘’ЛаТекст’’ – концерт с поетическо четене и алтернативен рок
 • В неделя програмата продължава с урок по арменски и спортни занимания
 • Хубавото е, че улицата ще бъде затворена и движение на коли няма да има. Така ще можете да се разходите или да покарате колело и да се потопите в атмосферата. Цялата програма можете да погледнете в сайта на фестивала.

Снимка от пресконференцията в Община Пловдив – Теодор Караколев

За автора

Вашият коментар