Нощите на Пловдив – като по вода (СНИМКИ)

Поредното издание на „Нощта на музеите и галериите“ в Пловдив беше много свежо и разхлаждащо.

Проливният дъжд, който се изсипа над тълпата, тръгнала из улиците на града в търсене на вдъхновение и творчески заряд, бе една от многото причини за големия интерес и през втората вечер. Организаторите тази година се бяха справили блестящо с насочването на публиката по различните локации на града, като бяха разделили програмата не само по теми. Отделните програми бяха маркирани с различни цветове в  книжката и поместени в  цветни брошури пръснати из целия град. Това онагледяваше още по-ясно къде какво се случва и планирането можеше да се случи и в движение, ако някой не се е възползвал от мобилното приложение, нова част в организирането на нощите на Пловдив през 2015 г.

Но, колкото и организиран да бъде човек е невъзможно да обхване и да посети всичко. Но колкото и да е разнородна публиката и програмата бихме могли да се спрем върху някои акценти. Тази година се появи т.нар. кураторска програма, която насочва публиката към различни алтернативни локации в града и е ориентирана изцяло към съвременно изкуство в най-представителната му форма – инасталации, видео и пърформанси.  

Друга важна точка беше появата и на кураторските турове на Борис Константинов (Зрели и бесни, седмица на съвременното изкуство, Баня Старина) и Галина Лардева (Ан пасан, Национални есенни изложби, Старинен Пловдив), проведени на 11 септември. Те хвърлиха светлина върху две от важните събития в културната програма на града от началото на месец септември. Кураторската програма и турове, свързани с различни прояви на съвременото изкуство в България и чужбина, предизвикаха интерес сред публиката, и потвърдиха „образователната“ мисията на фондация Отворени изкуства.

Втората вечер бяха събития основно от програмата „Клуб и публични пространства“, повечето свързани с киното. В клуб Фарго в рамките на един час се прожектираше секция от късометражно кино, курирано от Венцислав Занков. Темата беше свързана с храната, която по-скоро акцентираше върху една от болните въпроси в съвременното общество, което става все по-консуматорски настроено. В зала 1 на Лъки – дом на киното се прожектираха филми селектирани от Димитър Коцев, а в кино Орфей беше заложило на секция от документално българско кино. 

Излизайки от прожекциите или пък вместо тях можеше спокойно да се усети цялата нощна атмосфера на града. Музикални групи се срещаха почти на всяко ъгълче, а проследявайки ги публиката се насочваше към Капана. Място, което все по-категорично се утвърждава като артистичното ядро на града.

Наред с Хендмейд пазарчето, и някои от работещите галерии и на 12 септември като галерия „Лаутлиев“ публиката беше привлечена и от танцовите сайт специфик акции на Atom Theatre. Тяхното представяне оставаше красиви следи не само в пространството на сцената на ул. Загреб, но и прехвърли у публиката целия си творчески заряд и напомниха, че все пак Нощта е романтична, а не само артистична.

Явно, че фестивалът би могъл да бъде успешен въпреки времето.

Представянето на списание Нула32 в Малката Библиотека може да се видите ТУК.

Повече за музикалните събития в Пловдив може да видите ТУК.

Вашият коментар