Нов тридневен арт базар се открива в Стария град

Камерният фестивал на изкуствата е обединен в темата за новото начало и настъпващата пролет

Пловдив несъмнено е един от тези български градове, в който поколения след поколения се раждат артисти. Художници, музиканти, писатели, актьори, скулптури, танцьори. Още от Възраждането, та чак до сега обрисуват лика на града, придават му онази цветна специфика, с която е известен и правят бита една идея по-поносим, по-приятен, по-наситен. И колкото и пространства, платформи и фестивали да им организираме, все не са достатъчни да демонстрират цялата плеяда от талант, която кипи на това вечно място.

Но добрата новина е, че зад ъгъла се крие нов базар за изкуства, който трепетно очаква своята поява на бял свят и евентуален успех за продължителен живот. Нарича се „ИзВкуствата в Контрабас“ и ще се проведе в двора на джаз клуб „Контрабас“ в Стария град. Той ще се състои в дните преди Гергьовден – на 3-ти, 4-ти и 5-ти май и ще събере на едно място, в уютна и въздушна атмосфера над дузина артисти. Казвам въздушна, защото освен на типичните масички, с които сме свикнали, ще може да откриете техните изделия и из въздуха, по асмата, по стените… изобщо, оглеждайте се за изненади.

Идеята се заражда в ума на Велина Пенова и Янина Минкова, първоначално като събитие за един определен творец, но в последствие решават, че има твърде много хора, които заслужават изява, заслужават да споделят уменията и въображението си, затова разширяват кръгозора и освен Янина привличат още Ани Бакарди, Славка Велкова, Ваня Илиева, Елена Калпакчиева, Елица Сърбинова, „Wish Mash“, Венелин Драганов, Зоя Стоянова, Емине Амбарджъоглу, Боряна Илиева, Йоана Кръстева, Вирджиния Бонджакова, Гери и Младен от „Работилница на Веселите Палачинки“, Иванка Тодорова, „Pileto“, Даниела Пенова и други. Самата Велина ще представи свои авторски печати на цветя и пера върху текстил, а останалите изделия са както вкусни, така и красиви и полезни. Сред тях са ръчно изработени подвързии за книги, бижута от кристали и обработвано с вода дърво, чанти от кожа, кокетна керамика, калейдоскопи, бижута с хартиени лодки, дървени картички и значки, бродирани илюстрации върху чанти, сиропи, сладка, палачинкова торта и още много.

Самият базар ще продължи от 11:00 до 18:00 часа, а късните часове са запазени за концерти.

В петъчната вечер ще се насладим на джаз с Владо Карпаров и Александър Логозаров, събота зад пулта ще застане DJ Dan- Ni. Daniel, а в неделя Mishoni ще пуска танцувален джаз. В събота и неделя момчетата ще свирят и през деня, за да допълнят цялата картина.

„Стремим се атмосферата да е приятелска, непринудена и задушевна. Не искаме да има конкуренция между артистите, а точно обратното – да възродим изкуството в Стария град, да има въздушност между нас и хората, които ще дойдат, без излишна помпозност“, споделя Велина Пенова.

Всъщност, базарът е свободен за артисти и макар сега да предстои дебют, организаторите се надяват да се превърне в традиционен, два пъти годишно – един през пролетта и един есента. Всеки път ще се канят различни автори и всеки път ще поставя едно ново начало – както за изкуството, така и за нас, хората, защото пролетта и есента носят определена енергия, която навлиза в душата нежно като нюансите им и оставят една надежда за оставащото време, докато пак ни озарят.

Вашият коментар