Пловдив откри джаз феерия за сетивата и се потопи в нея (ВИДЕО и СНИМКИ)

Джазът е музика за свободните хора

В деня на Будителите под тепетата звучеше джаз. И то какъв джаз. Джаз за сетивата. Джаз за истински свободните хора, които умеят да различават хубавата музика и да й се наслаждават

Домът на културата "Борис Христов" е домакин на едно от най-значимите музикални събития тази година. Пловдив Джаз Фест бе открит от лъчезарната джаз певица и директор Мирослава Кацарова и зам.-кмета по културата Амелия Гешева. 

"Гледайки тазгодишната селекция на програмата съм убедена, че това ще бъде един от гвоздеите на 2019-та година.  Мисля, че за последните 2 години Пловдив Джаз Фест стана запазена парка за града и това се дължи най-вече на труда на организаторите в лицето на Мирослава Кацарова. Затова ви пожелавам със същия усет за красота, със същия усет за заедност между поколенията и ентусиазъм, да продължавате напред", сподели зам.-кмета по културата Амелия Гешева на официалното откривано вчера вечерта в Дома на културата. 

Мирослава Кацарова откри джаз седмицата с думите, че за нея джазът е истинската свобода и начин на живот. Истинската цел е да привлече младите хора, така че те да почувстват тази музика и по този начин да се осъществи приемственост. В тази връзка Plovdiv Jazz Fest застава и зад каузата "Да сбъднем мечтите заедно" на асоциация АЛА за събиране на средства за деца с лицеви аномалии. Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски ще се включат в  благотворителен концерт на 15 ноември в Bee Bop cafe, а събраните средства ще помогнат за лечението на децата.

Откриването продължи с коктейл, на който посетителите се насладиха на изложбите на Павел Червенков и Диляна Флотентин, а първия тон на фестливала беше даден от Петър Момчилов и приятели.

От ефирната обстановка посетителите се пренесоха към приглушената светлина на примамливата сцена, която бе съживена от четирите красиви дамиМирослава Кацарова, Белослава, Хилда Казасян и Андрония Попова – Рони. Началото бе като първата глътка от любимото питие, поднесено с чар от Белослава. От всеки жест се усещаше как четирите дами чувстваха сцената като свой дом. Хилда преминаваше от микрофона към тарамбуките и с танцова стъпка натискаше нежно клавишите на пианото. Първите няколко изпълнения бяха грациозни, финни, напомнящи първото влюбване, поднесени в Боса нова. С всяко следващо музикално произведение дамите разгръщаха страстната бразилска душа на този стил.

Тази вечер посетителите чуха послание, напечатано на езика на ефирното звучено и изпълнено с разтърсващ емоционален заряд. То гласеше,че джазът е музика за хората, свободни да мечтаят със страст  и фантазия. 

Вижте видео от откриването на джаз фестивала под тепетата: 

Интервю с Мирослава Кацарова преди началото на второто издание на Plovdiv Jazz Fest може да видите ТУК.

Още музикални събития под тепетата ще намерите ТУК

Програмата на фестивала 

2 ноември 

 • 13:00, Дом на културата „Борис Христов“ – Майсторски клас на Давид Линкс
 • 20:00, Дом на културата „Борис Христов“ – Zuco 103 ще представят новия си албум Etno Chic
 • 22:00, Bee Bop Café – Петя Данкова – представяне на новия й албум

3 ноември

 • 17:30, Bee Bop Café – Концерт и награждаване на финалистите от младежкия конкурс на Пловдив Джаз Фест 2016
 • 20:00, Дом на културата „Борис Христов“ – Георги Корназов представя „Величието на Кени Уилър“, със специалното участие на Давид Линкс
 • 21:30, Дом на културата „Борис Христов“ – Камелия Тодорова и Ангел Заберски-син – “More than you know”
 • 22:30, Bee Bop Café – Jam Sessio

4 ноември

 • 16:00, камерна зала „Zoom Зона“ – Драматичен театър Пловдив Публична лекция на Димитър Камбуров  „Който не пее, и зло да мисли, не пее: вреди и ползи от низовото писане за музика“
 • 20:00, Дом на културата „Борис Христов“ – Ричард Бона ще представи новия си албум “Heritage“
 • 22:00, Bee Bop Café – Minimum Квартет & Лили Илиева

5 ноември 

 • 20:00, Дом на културата „Борис Христов“ – Майк Стърн и Дейв Уекъл Бенд 
 • 22:00, Bee Bop Café – Николай Карагеоргиев Квартет

Снимки: Евгени Димитров /Булфото/ и mediacafe.bg

За автора

Вашият коментар