С топовен гръм започна втория Народен събор на Пловдив (ВИДЕО и СНИМКИ)

Членовете на комитет „Родолюбие“ спряха дъха на присъстващите с уникална възстановка на паметни моменти от Априлското въстание

Гръм на черешово топче даде началото на второто издание на Народен събор – Пловдив, който се провежда тази събота и неделя в парк „Лаута“. Малко преди това кметът на район „Тракия“ Костадин Димитров благодари на всички, подкрепили провеждането на празника, който е включен в Културния календар на общината. "Остава да се насладим на магията на българския фолклор, на майсторството на нашите занаятчии и таланта на музикантите и певците“, заяви районният кмет пред стотиците хора дошли още от рано, за да станат част от събитието. 

Димитър Михов от съорганизаторите от фирма „Ясмина“ призова гостите през тези два дни да се забавляват, пеят и танцуват, да продължават да обичат българското и България. „Миналата година събитието посрещна близо 50 000 гости. Надявам се сега посещаемостта да е още по-голяма“, сподели пък кметът Иван Тотев и покани гражданите на събора, за да се запознаят с работата на различни занаятчии, да потанцуват, да слушат хубава музика и да преживеят отново магията на българския фолклор.

Сред официалните гости на откриването на второто издание на Народния събор бяха народните представители Спас Гърневски и Александър Сиди, новият заместник-министър на културата Амелия Гешева, председателят на Общинския съвет Савина Петкова и общински съветници, районни кметове.

В рамките на събитието на двете сцени ще се изявят над 2500 участници, ще има творчески работилници, занаятчийски шатри, народни борби и концерти на ансамблите „Родопа“ Смолян и „Тракия“ Пловдив. 

Желаещите от всички възрасти могат да се обучават в „Училище за народни инструменти“  и в „Училище за народни танци“. За най-добрите са предвидени поощрителни награди.  Активни участници  тазгодишния събор са и майсторите от Регионална занаятчийска камара – Пловдив, които на място ще демонстрират традиционни български  занаяти.

От 15:00 часа хората на събора станаха част от Народните борби, в които се включиха момчета и мъже от разлчини краища на България. От 19:00 часа пък всички ще могат да се насладят на гласа на голямата Валя Балканска. 

Вижте видето от откриването на втория Народен събор в Лаута:

СНИМКИ и ВИДЕО от 2016-та година може да видите ТУК

Младежкият портал Mediacafe.bg е основен медиен партньор на събитието!

Вашият коментар