Започва третото издание на Дефиле „Вино и гурме“ в Пловдив

Третото издание на най-масовото събитие за винен и гурме туризъм в страната – фестивалът Дефиле „Вино и гурме” се провежда традиционна през първия уикенд на месец май под тепетата

И тази година, организаторите от Съвет по туризъм – Пловдив са подготвили поредица от дегустации на водещи български винопроизводители в съчетания с висша кулинария, съпроводени с лекции, както и с богата културна програма.

Посетителите на събитието ще могат да се насладят на рекорден брой комбинации на вино и гурме – над 300 вида от кулинарните изкушения в съчетание с над 50 вида вина на 19 водещи винопроизводители от цялата страна.  Дегустациите ще се проведат в неповторимата атмосфера на 8 емблематични места в Стария град, сред които галерии, музеи и  ресторанти. На всяка една локация ще може да се опитат съчетания на вино и храна, приготвени специално за събитието от 12 водещи Шеф готвачи.

Официалното откриване на Дефиле „Вино и гурме“ е в събота, 6-ти май, от 12 часа в подножието на Стария град – на ул. Съборна 2-4 с участието на Духовия оркестър на Пловдив. Тогава специално за именниците от 13 часа на Лапидариума  ще се танцува традиционното Гергьовско хоро.

В дните на Дефилето, 6–ти и 7-ми май, на територията на Стария град ще върви и  съпътстваща програма. Тя включва кулинарни работилници, на които всеки гост ще може да готви заедно с петима от най-атрактивните  пловдивски Шеф готвачи. Част от програмата е и изложба на картини.

В двата дни на фестивала дегустациите на вино и храна стартират в 12 часа и продължават до 20 часа. Всеки желаещ да се наслади на виното може да закупи карнетки с жетони, които се продават пред или във всяка къща, в която се предлага дегустация. Всеки жетон дава право на една дегустация. Стъклени чаши, гравирани с логото на фестивала, се предлагат заедно с жетони. Обективна класация по интереса на публиката към винарските изби – участници в празника и тяхната продукция се прави по броя на жетоните, с които посетителите са дегустирали. Кулинарните изкушения се предлагат на цени между 1 лв. и 5 лв.

Наградите за най-удачно съчетание на вино и храна, определени от международната дегустационна комисия съгласно регламента, ще бъдат връчени на 6 май на гала вечеря – „Вечер на пролетното вино”.

           

ПРОГРАМА

6 МАЙ 2017

ОФИЦИАЛНО ОТКРИВАНЕ  с  участие на  ДУХОВ ОРКЕСТЪР ПЛОВДИВ

12ч.  СТАРИЯ ГРАД – ул. Съборна 2-4

ГЕРГЬОВСКО ХОРО В ПЛОВДИВ

Танцувайте традиционно Гергьовско хоро с КБНТ Чановете

13ч. ЛАПИДАРИУМ

РИСУВАНЕ НА ЖИВО –  БОГДАН ВЪРБАНОВ

13ч.- 14 ч. КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР „БЯЛАТА КЪЩА“

ПРИГОТВЯНЕ НА МЕСО ЧРЕЗ ОПУШВАНЕ

ШЕФ КАЛИНИН  и ШЕФ СТАНЧЕВ  представят технология за  бавно приготвяне на месо чрез опушване

14ч. – 15ч. КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР „БЯЛАТА КЪЩА“

ТАЙНИТЕ НА ХЛЯБА  – МАГИЯ И НАУКА

Работилница за малки и големи с ГЕОРГИ ЛЕФТЕРОВ – МАЙСТОРА

16ч – 18ч. КЪЩА ГЕОРГИАДИ

7 МАЙ 2017

ЗЕЛЕНА  РАБОТИЛНИЦА ЗА ДЕЦА

Ръчно изработване на безглутенови лакомства

12ч. – 14 ч. КЪЩА ГЕОРГИАДИ

ДА ГОТВИМ ЗАЕДНО С  ШЕФ ЧАКЪРОВ

Солена кулинарна работилница с традиционни български продукти

14ч. – 15ч. РЕЗИДЕНЦИЯ ТРАКИЙСКИ СТАН

СЛАДКА КУЛИНАРНА РАБОТИЛНИЦА

Потопете се в тайните на сладкарството с  ШЕФ ГОГОВ

16ч – 17ч. РЕСТОРАНТ ЩАСТЛИВЦИ ПОД ТЕПЕТО

НАТЮРМОРТ

Изложба на Богдан Върбанов

12ч. – 18 ч КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР БЯЛАТА КЪЩА

 

Вашият коментар