Започват Празниците на светлината и надеждата в Стария град

Палят светлините на елхата на Лапидариума в Стария град на 4-ти

В повечето случаи съвременните хора свързват коледните празници с обилни трапези и забавления. Малцина се замислят, че от древни времена в много краища на света, без значение от религия и цвят на кожата, хората преживяват това време като тържество на светлината над мрака, на деня над нощта, като равносметка на извършеното през годината и надежда за по-добро бъдеще.

Тази година за първи път ще бъде представена изложбата „Коледа в Чехия и Словакия”, организирана от Сдружение на чехи, словаци и приятели – Пловдив. Тя ще се открие на 4 декември 2015 г. от 16 ч. в Балабанова къща от Извънредния и пълномощен посланик на Чешката република г – н Душан Щраух. Ще бъдат представени чешките и словашки коледни обичаи – зараждането им,  развитието, което търпят през годините и до днес.

Отново на 4 декември от 17 ч. на Лапидаиума в Стария град ще бъде спазена традицията да се запалят светлините на елхата под звуците на коледни песни, изпълнени от пловдивски творчески състави, които ще поздравят всички присъстващи.

На 3-ти декември (четвъртък), от 14 до 16 ч. ще се изработват коледни играчки от тесто по чешка традиция. На 5-ти декември (събота) от 9 до 11 ч., отново в Балабанова къща, майстори от Регионалната занаятчийска камара ще помагат на децата в Пловдив да изработят  различни традиционни сурвачки и коледни играчки. Измайсторените предмети ще бъдат предоставени за набиране на средства за закупуването на апарат за  визуализиране на вени за Отделението по онкохематология  към Университетска детска клиника. Това ще се случи съвместно с Основно болнично училище „Св. Иван Рилски” и Сдружението на майките на онкоболни деца, които ще участват на коледния  базар от 15 до 21 декември.

На 5 декември от 11 ч. Етнографският музей ще бъде домакин на Коледен концерт на ФТА „Иглика” при ОДК – Пловдив.

В неделния ден, 6 декември, от 12:00 ч. Фондация АРАКС кани всички желаещи заедно да украсим елхата в двора на арменската църква в град Пловдив. Подготвени са забавления за малки и големи деца, а желаещите могат да напишат своето писмо до Дядо Коледа и да го пуснат в Кутията, адресирана до добрия старец.

 

 

Вашият коментар