Жеравна отново събра близо 20 хил. родолюбци (СНИМКИ и ВИДЕО)

Деветият фестивал на фолклорната носия в Жеравна, който приключи тази неделя, продължава да е вълнуваща тема за всички, които го посетиха

Традиционното фолклорно събитие на август събра в боровата гора на Добромерица между 18 и 20 хиляди души

Истината е, че този август посещаемостта на фестивала бе най-висока. Видимо, сравнявайки го с другите летни фолклорни събития за годината, много българи заложиха на качеството. 

Тържественото откриване в петъчната вечер събра много емоции не само от вълнуващото слово на създателя и главен организатор на фестивала Христо Димитров, но и от впечатляващата картина на хиляди българи със запалени свещи в августовската нощ, които пееха "Хубава си моя горо" като част от възпоменанието за героите, отдали живота си за свободата и независимостта на България. Това издание се проведе под патронажа на министъра на културата Вежди Рашидов и със съдействието на Министерството на културата и Министерството на туризма.

Кубрат Пулев и Тервел Пулев бяха сред официалните гости на "Жеравна – 2016" 

Един от официалните гости на "Жеравна 2016" бе носителят на отличието "Апостол на българщината" за 2015 година – писателят Антон Дончев. Авторът на култовия роман "Време разделно" и жена му за второ лято облякоха български носии. Официален гост бе и д-р Милен Врабевски – създател на Фондация "Българска памет". Войводите на сдружение "Пазители на българщината" решиха годишното отличие на сдружението за 2016 година – "Апостол на българщината" да бъде връчено именно на него. 

Холивудският актьор Бен Крос и половинката му Деана също бяха сред официалните гости. Бен Крос вече е част от живота на ансамбъл "Българе". Холивудската знаменитост изигра ролята на журналиста Джеймс Баучер в новия спектакъл на ансамбъла – "Осмото чудо". В Жеравна звездата от "Огнени колесници" за първи път облече народна носия. Войводите от "Пазителите", на които той гостува през април, му подариха шопска носия като тази от картината на Мърквичка "Ръченица", на която художникът чех е нарисувал приятеля си ирландец Джеймс Баучер как танцува българска ръченица. 

Фестивалът срещна двама творци, за които България е обща тема – актьора Бен Крос и режисьорката Зорница София

Звездите на бокса – братята Кубрат и Тервел Пулеви също уважиха поканата и бяха очаквани с нетърпение от посетителите на фестивала. Кубрат Пулев бе в носия като на легендарния капитан Петко войвода, а Тервел Пулев си бе избрал носия като тази на Хаджи Димитър. Двамата спортисти бяха посрещнати от гайдарите  на "100 каба гайди" и настанени в специалния войводски кът. 

Фестивалът по традиция е и място за нови запознанства и приятелства. На  "Жеравна 2016" се запознаха и откриха много общи теми актьорът Бен Крос и режисьорката Зорница София – почетен войвода от "Пазителите". В началото на 2017 г. авторката на "Мила от Марс" ще представи новия си филм, посветен на Румена войвода. 

Войводите от сдружение "Пазители на българщината" – Димитър Селенски (чета "Лабас" – Пловдив), Христо Димитров (чета "Българе" – София) и Андон Андонов (чета "Васил Левски" – Карлово)

Фестивалната програма като всяка година бе богата и разнообразна. Четири оркестъра един след друг поддържаха нескончаемите хора, за втора година се проведе конкурс на автентични и стилизирани носии. Първото място сред женските автентични носии получи булчинска премяна от марашките села по долното течение на р. Вит.Красивата носия с кайца (внушително украшение за глава) бе носена от жена от Шумен, която я бе закупила преди време по Интернет. Сред мъжките носии журито избра автентична мъжка носия от средата на XIX век от с. Ресен, Великотърновско, предоставена от игумена на Преображенския манастир архимандрит Григорий. В представянето на автентични български хора участваха 14 клуба и школи за български народни танци от цялата срана, които на място разучиха позабравените стъпки с всички колеги и желаещи. Народните борби и нестинарските игри по традиция събраха много публика. 

Една от фестивалните изненади бе скритото имане на Вълчан войвода, което и тази година мало и голямо търси из Добромерица, а накрая, по позната българска традиция, се намери душманин да го открадне наистина.

Акад. Антон Дончев вече е заклет почитател на фестивала в Жеравна 

Концертите в програмата това лято бяха със силно македонско присъствие. Наред със солистката на "Българе" Албена Вескова, дамския квартет "Абагар" и тракийската певица Пепи Христозова, от сцената Огражденската четворка, ансамбъл "Гайтан" и Николина Чакърдъкова с неврокопските танцьори накараха присъстващите да си припомнят обичани мелодии и ритми от македонския край.

Организаторите на фестивала – Фондация "Българе" и нейният председател Христо Димитров, марката "Бона Фиде", кметство Жеравна и община Котел предоставиха прекрасна възможност за отмора на хиляди българи и стотици чужденци, макар и само за три дни, чрез скок век и половина назад във времето. Най-възрастният участник във фестивала бе на 88 години, а най-малкият – Георги от Сливен, бе само на 12 дни, но  облечен според изискванията на фестивалния правилник – с българска носийка. 

Огънят на Олелията за девето поредно лято събра хиляди българи на хорото

Изключително предложение отправят ансамбъл "Българе" и Фестивалът на фолклорната носия по повод предстоящите догодина техни юбилеи. Ето и съобщението, публикувано на първа страница на безплатното фестивално издание – "Фестиваленъ вестникъ": 

"Догодина на 1 октомври Национален фолклорен ансамбъл "Българе" ще отбележи 15 години от създаването си. Следващото лято предстои още един малък юбилей – десетото издание на Фестивала на фолклорната носия. Затова отсега обявяваме, че през август 2017 година очакваме наборите на ансамбъл "Българе" – родените през 2002 година – вече 15-годишни младежи и девойки, да облекат народните носии и дойдат да празнуваме тази прекрасна възраст заедно в Жеравна. Всеки с година на раждане 2002-ра ще получи безплатен достъп до фестивала срещу предявяване на лична карта! За тях и за родените през 2008 година връстници на фестивала ще има специални конкурси, надигравания и други фестивални изненади. Нямаме съмнение, че богатото ни фолклорно наследство е тачено от идващото поколение българи, които има какво да покажат. Гответе се, набори!" 

Фотограф: Минко Пеев 

  • СНИМКИ от фестивала през 2015-та година може да видите ТУК
  • СНИМКИ от 2014-та година на Мая Къркаличева вижте ТУК

За автора

Вашият коментар