Пловдив осъмна с ново пространство за култура след първата НОЩ (СНИМКИ)

Започнал още през 2005 фестивалът „Нощ/Пловдив“ е сред най-очаквани културни събития в Пловдив и България

Пловдив осъмна с ново пространство за култура и фонтан пълен с диетична кола 

Нощ/Пловдив 2017 стартира тринадесетото си издание от Фонтана с пеликаните, където в ранните часове на 15 септември бликна диетична кола. Той бе специално открит в „Детмаг Снежанка“ с изложба „Тук навсякъде“, по повод десет годишнината на фондация „Отворени изкуства“. В изложбата може да се видят документи, архиви и инсталации от предишни издания на „Нощ/Пловдив“, както и специално създадени творби на Лъчезар Бояджиев, Войн де Войн, Светлана Мирчева, Петко Танчев, Димитър Шопов, Правдолюб Иванов и Кирил Кузманов. Под мотото „Тук навсякъде“ юбилейната изложба споделя със зрителите не само свършената през годините работа, но и мотивите, убежденията и ценностите, които стоят зад нея.

Основателите на фондация „Отворени изкуства“ – Катрин и Веселина Сариеви споделиха, че за последните 10 години са успели да изградят нов модел за градско самосъзнание. Това е най-мащабният им проект от началото до сега. Веселина Сариева добави, че във времето тяхната сила е била в това да създават и изграждат „пространства“ – места за култура. Включвайки в това число градските пространства, търсейки мястото на България на картата на съвременното изкуство в световен мащаб. Веси Сариева сподели, че изправяйки се пред много трудности е имало момент, в който са били готови да се откажат. За това та изказа специални благодарности на екипа си и благодари за подкрепата на спонсорите и представителите на австрийското, френското и финландското посолство за съвместните им проекти.

Куратора на изложбата Владия Михайлова ни въведе в основната идея на пространството „Детмаг Снежанка“. „Тук навсякъде“ е събрала проекти, които фондацията е подкрепяла през годините, които са интердисциплинарни – между изкуство и технологии, между дизайн и градска среда, между съвременно изкуство и урбанизъм. Да се покаже в изложбена зала архивът на организацията, чиито реален живот се случва навън в града, а каналите на комуникация са социалните мрежи, е сложна задача. Затова пред нас е изложба, която не се опитва да затвори, но да продължи улицата, в пространството на бившия „Детмаг Снежанка“.

Изложбата е част от „Нощ/Пловдив“ 2017 и затова в пространството под възстановения с тебешир надпис „Детмаг Снежанка“ можете да видите и някои от проектите, участващи тази година в кураторската програма „Отворени изкуства“.

Нощ/Пловдив 2017 за първи път тази година продължава в три вечери с над 120 събития на 75 локации в целия град.

В ранните часове на 15 септември от Фонтана с пеликаните бликна диетична кола – част от проекта на художник Майк Буше „Private Idano”.

„Създадох тази творба, защото исках да дам на хората това, което обичат. Можеш да усетиш аромата, да видиш отражението си в тъмната повърхност, можеш да се насладиш на това, което всеки иска в отворена градска среда и преживяването да бъде общо. Пловдив е много интересен, архитектурата е уникална, а приемането на съвременото изкуство наистина го превръща в културен център.“, коментира минути след осъществяването на проекта си Майк Буше.

Нощ/Пловдив 2017 продължава до неделя, 17 септември с над 120 безплатни събития на 75 локации в града

 

Вашият коментар