Премиера на световния мюзикъл „Магьосникът от Оз” в Операта

Операта подготвя благотвотителен концерт за набиране на средства за лечение на Златка Александрова, дългогодишна перукерка на Опера Пловдив

Опера Пловдив посреща февруари с премиера за цялото семейство – световния мюзикъл „Магьосникът от Оз” от Л. Франк Баум с музиката и текстовете от едноименния филм на MGM, придобил известност с песента „Somewhere Over the Rainbow” в изпълнение на Джуди Гарланд. Историята за Дороти и нейните приятели може да бъде широко възприета –  и като безобиден филм за деца, но и като философски разказ за „търсенето” със скрити послания за възрастните.  Централните роли се изпълняват от солисти на Музикалния театър „Стефан Македoнски”. 

Премиерата на 5 февруари е от 18:30 часа, а представлението на 27 февруари (събота) е от 11 часа. „Фамилен билет" с отстъпка за лицензираната продукция „Магьосникът от Оз” се предлага на касата на Концертна зала. Играе се на български език в превод от Харалампи Аничкин.

В първото издание на „Опера бутик“ за 2016  Дарина Такова ще представи „Кабаре Барок” на 9 февруари с участие на талантливи стипендианти на нейната фондация за оперни певци. Спектакълът е изграден върху театралната връзка между барока и съвременните опера и мюзикъл. В програмата се изпълняват произведения от Хендел и Вивалди до Бърнстейн, Меноти и Парашкев Хаджиев под акомпанимента на маестро Милен Станев.

​Заедно с АМТИИ, в Пловдивска опера ще отпразнуватТрифон Зарезан със симфоничен фолклорен концерт „Игра в българскиритми" на 13 февруари. За първи път ще прозвучат композиции за симфоничен оркестър, народни инструменти и народен хор от Милчо Василев, Теодосий Спасов, Димитър Христов, Кирил Стефанов и Костадин Бураджиев. Заедно с оркестъра на Опера Пловдив на сцената ще се качат и Академичен народен оркестър и Академичен народен хор на АМТИИ, а солисти ще са Теодосий Спасов (кавал), Васил Василев (кавал), Владимир Владимиров (тамбура). Диригент на празничния концерт е Диан Чобанов.

На 25 февруари специално за почитателите на симфоничната музика, Операта изненадва с концерт под диригентството на изтъкнатия гост Павел Балев и солиста Ясуши Ядеуе, концертмайстор на Филхармонията в Баден-Баден. В програмата са включени Бетовен – Концерт  за цигулка ре мажор и Брукнер – Симфония N=4. 

Павел Балев е главен диригент на Филхармонията на Баден-Баден и главен художествен ръководител на Международната лятна академия "КарлФлеш" в сътрудничество с концертмайсторите на Берлинската филхармония. Гост-диригент е на Хамбургската държавна опера, Операта в Хановер, "Комише опер" в Берлин, "Земперопер" в Дрезден, Лайпцигската опера, Бременската опера, на повече от 40 оркестри в Германия.

Почитателите на операта могат да видят още втората премиера на „Риголето”  на 19 февруари, да изживеят драматичната „американска мечта” на  „Мадам Бътерфлай” на 12 февруари и да отпият бляскаво шампанско с „Прилепът” от Щраус на 16 февруари. Малките зрители ще могат да се запознаят с инструментите в симфоничния оркестър в компанията на Госпожа Опера  и „Петя и Вълкът” на 20 февруари от 11 часа.

И една благотворителна кауза за набиране на средства за неотложното лечение на Златка Александрова, дългогодишна перукерка на Опера Пловдив:  Солистите на операта подготвят концерт „Най-доброто от Верди, Моцарт и Пучини"  на 20 февруари в Дом на културата от 19 часа.  В подкрепа на Златка ще пеят Таня Иванова, Евгения Ралчева, Светлана Иванова,  Елена Чавдарова, Валерия Мирчева, Жанета Стегарева, Петър Данаиов, Михаил Пулиев,  Марк Фаулър, Евгений Арабаджиев, Пламен  Кумпиков. Всички събрани средства ще бъдат преведени по дарителската сметка на Златка Александрова.

Вход  – 10 лева. Покани за благотворителната кауза могат да се закупуват от касата на Концертна зала.

Билети се продават на касата на Кoнцертна зала ( 032/ 62 55 53), в Билетен център пред Общината и онлайн в eventim.bg

За автора

Вашият коментар