Танцов спектакъл вдъхновен от Големия адронен колайдер на One Dance Week

След едноседмично посещение в ЦЕРН (Европейска организация за ядрени изследвания) в края на септември 2013 година, швейцарският хореограф Жил Жобен създава проекта „Квант“ в колаборация с изгряващата звезда на съвременните немски визуални изкуства Джулиус Фон Бисмарк. А пловдивските зрители ще имат възможност да го видят на 30 август 2014 година от 20:30 часа в Дом на културата „Борис Христов“, като част от програмата на One Dance Week.

Спектакълът смесва танцови техники с естетиката на светлинната инсталация, като физиката на елементарните частици се изправя срещу движещите се частици (танцьорите). На практика се получава едно невероятно пресичане на физика и физиология. В резултат спектакълът е изпълнен с жизненост, експлозия на материи и цветове.

Спектакълът „Квант“ се превръща в ода за молекулярната биология изпълнена от шестима танцьори.

Швейцарският хореограф Жил Жобен се превръща в световнo значима фигура в съвременния танц още с първия си голям спектакъл A+B=X (1997). След 10-годишна успешна професионална кариера Жил Жобен основава танцова компания Cie Gilles Jobin, която и до днес е определяна като една от водещите независими танцови компании в Швейцария. През март 2012 г. Жил Жобен получава първа награда на резидентската програма Collide@CERN в категорията "Танц и пърформанс" за проекта му, насочен към изследване на танцови практики чрез отношенията тяло – интелект в най-голямата лаборатория за приложна физика в света.

QUANTUM – Teaser from Cie Gilles Jobin on Vimeo.

Танцьори: Сузана Панадес Диаз, Мартин Рьорих, Дени Терас, Рут Шилдс, Станислас Шаре, Катарина Барбоза

Музика: Карла Скалети

Цени на билетите 10/15 лева в мрежата на Евентим

Пълната програма на фестимала можете да видите тук

Вашият коментар