Виртуозът Светлин Русев с концерт в Пловдив

Концертмайсторът на оркестъра на Френското национално радио и Сеулската филхармония  – Светлин Русев, ще свири с оркестъра на Пловдивска опера на 29 октомври в Концертна зала от 19 часа.

Професорът в Консерваторията в Париж изнася годишно над 100 концерта по целия свят.   Виртуозният цигулар ще настрои своя Страдивариус от 1710 г. „Camposelice“  на вълната на скандинавския романтизъм, чийто най-изявен представител е Ян Сибелиус. Повод за представяне на Концерт за цигулка и оркестър оп. 47 е 150 години от рождението на композитора.

Самият Сибелиус е бил цигулар, но не е успял да направи кариера като изпълнител, затова пък в единствения си концерт за цигулка и оркестър е създал невероятно красив и много труден за изпълнение образец на носталгичната скандинавска представа за възвишеното.

Симфоничният концерт е част от IV-ти МФ „Дни на музиката в Балабановата къща”. Диригентът Диан Чобанов е включил в програмата и Чайковски – Симфония N=4. Произведението е определяно като първата симфония-психологическа драма в руската музика.

Билети за Симфоничния концерт със солист Светлин Русев се продават на касата на Концертна зала, в Билетен център пред Общината и онлайн в eventim.bg

За Светлин Русев:
Светлин Русев е роден през 1976 в Русе. Започва да свири на цигулка на петгодишна възраст в НУИ “Проф. Веселин Стоянов” – Русе. През 1991 постъпва във Висшата национална консерватория за музика и балет в Париж, в класа на Жерар Пуле, Деви Ерли и Жан Жак Канторов. През 1994 г. журитo на Висшата национална консерватория за музика и балет единодушно го награждава с Първа награда за цигулка и Първа награда за камерна музика.

Светлин Русев е носител на множество международни награди, най-престижните сред които са от конкурсите в Индианаполис, Мелбърн, “Маргарита Лонг – Жак Тибо”. През 2001 г. е отличен с Голямата награда, Специалната награда на публиката и Специалната награда за най-добра интерпретация на концерт от Й. С. Бах на Първия международен конкурс в Сендай, Япония. По време на изложбата Мидем в Кан през 2000 е определен за класическо откровение на aсоциацията Адами, а през 2001 е избран за спонсорство от Корпоративната фондация на Natexis-Banques Populaires.

Светлин Русев свири редовно като солист с различни оркестри от ранга на Националния оркестър на Франция, Филхармоничния оркестър на Френското национално радио, Сеулската филхармония, Филхармонията на Токио, Филхармонията на Сендай, Симфоничният оркестър на Индианаполис, Националния оркестър „Джордже Енеску“, Букурещ, Оркестъра на Румънското национално радио, СО на БНР, Оркестър Ankara Presidential, Филхармонията на Йоханесбург и други оркестри в САЩ, Латинска Америка, Азия и Европа. Работил е с диригенти от класата на Мунг-Вун Чунг, Л. Флайшер, Й. Менухин, Ю. Тояма, М. Яновски, Р. Лепърд, Д. Акселрод, Ф. К. Рот, Ж. Ж. Канторов, Денис Ръсел Дейвис, Лионел Бренге, Лео Хосейн.

Вашият коментар