Большой балет се завърна за второ изпълнение под тепетата

Изящните балерини и балетисти, част от световноизвестния „Большой балет“, се завърнаха за второ изпълнение под тепетата

Въпреки делничния ден, стълбите пред „Дом на културата Борис Христов“ в Пловдив се изпълниха с цветно множество, дошло да гледа едно от най-красивите произведения – „Лебедово езеро“.

Балетът бе поставен на сцена за втори пореден път под тепетата, НО този беше още по-специален. Сякаш в унисон със зимния сезон и тематично за предстоящите празници, балерините събуха своите нежни пантофки и сложиха зимни кънки. Да! Това произведение оживя на сцена като балет на лед.

Знаем, че дори сам по себе си балетът е изключително труден – изисква много воля, дисциплина. Всички сме запознати със сложността на движенията, а „ходенето на пръсти“, което в ежедневния речник е просто метафора, тук е в основата на часове танц.

Е, представете си сега целия този сложен механизъм, прехвърлен върху хлъзгавия лед!

Истинско предизвикателство!

А да се случи от множество балерини в синхрон едни между други, както и с музикалния съпровод!? Някои ще кажат „невъзможно“. Но зрителите, които имаха уникалния шанс да го съблюдават на живо в родния си град, ще потвърдят, че това не просто е реално, но и се случи по един прекрасен, виртуозен начин.

Ефирните движения на балерините и балетистите, сценографията, известните музикални откъси, използвани в не един филм – превърнаха изживяването в истинска оживяла приказка.

Под звуците на музиката на Чайковски в рамките на четири действия с по една картина пред зрителите се разкри великата сценография на Владимир Бегичев и Василий Гелцер. В центъра и на тази история, както на всички велики истории, отново стои любовта. Красивото чувство се ражда по време на подготовката на празненствата по случай рождения ден на принца. Бъдещия глава на кралството трябва да избере своята кралица. Но тук се намесва магията на съдбата и избраницата на сърцето на принца става омагьосана девойка.

Приказното създание престолонаследника среща по време на лов, близо до езеро в гората. Девойката е орисана да бъде лебед денем и човешко същество само нощем. Магията може да бъде развалена, само ако някой се закълне във вечна вярност на Одета (омагьосаната девойка). Редица несполуки се случват на младите влюбени. На трагичния финал младите избират любовта си и верността един към друг и се жертват в името на това най-извисено чувство. Тяхната саможертва разваля магията, тегнеща над приятелките на Одета.

Вашият коментар