Светлините на Капана светнаха за 400 новородени деца през изминалия месец

Измина месец, откакто уличните лампи на „Капана“ известяват и започват да примигват при раждането на всяко дете в Пловдив

Проектът е на италианския художник Алберто Гарути и осъществява връзка между светлините на един от най-известните квартали в страната с АГ отделенията на четирите най-големи болници в града. С официално откриване точно в 18:00 часа на 16-ти ноември, той включва оборудване на 4-те родилни отделения с бутон, който в продължение на година, ще бъде натискан от член от екипа при всяко ново раждане, което от своя страна ще кара целия квартал „Капана“ да светва.

За този един месец от стартирането на проекта само в УСБАЛАГ „Селена“ са се родили близо 200 деца, а общо за 4те болници в Пловдив бройката на новородените достига 400.

Светлините на Капана са известили раждането на точно 186 новородени от най-голямата специализирана АГ болница в Южна България "Селена". Първото бебе, проплакало след откриването на проекта, се ражда на 17-ти ноември в 02:30 сутринта в ръцете на д-р Кръшков и д-р Чалова от екипа на болницата. 89 от новородените са момченца, 97 са момичета, а сред тях има и 4 двойки близнаци. 99 от бебетата са проплакали за първи път след операция, а 87 са се родили по естествен път. 

Най-голямото бебе е родено в ръцете на проф. Пехливанов – завеждащ акушеро-гинекологичното отделение в болницата. Детето е от женски пол с тегло 4580 г и ръст 54 сантиметра. Най-малкото бебе за последния месец също е момиченце. Вече ви разказахме за Юлия – родила се на 12.12. в 26 г.с. с тегло 650 грама. 12-ти декември е и денят с най-висок брой новородени за този период – бебетата, проплакали за първи път на този ден са 14. 

В продължение на повече от година всеки посетител на Капана ще изпита щастието и ще стане свидетел на раждането на новия живот. На земята, близо до уличните лампи, е монтираната каменна плоча, на която всеки може да прочете повече за проекта и неговата цел, а именно да събуди у гражданите емпатия, щастие и чувство за принадлежност.

Проектът се реализира от Сдружение „Изкуство днес“, което представи едно от най-ярките имена на съвременната художествена сцена – италианския художник Алберто Гарути, с проекта „На родените днес“.​в изложбата Metaphorai, 24-то издание на Седмица на съвременното изкуство с куратори: Катя Ангелова и Алесандра Поджанти.

За автора

Вашият коментар