Информирано несъгласие провокира и спори, за да намери истината

Платформата „Информирано несъгласие“ се сформира в началото на 2016 година по инициатива и идея на Тони Шнитер, Никола Николов и Александър Секулов като клуб за дебати на различни теми, нуждаещи се от отговори. То е отражение на всичко, което обсъждаме в социалните мрежи, но не и лице в лице.

Много по-трудно е да изкажеш мнението си пред други хора. Понякога е плашещо, защото може да останеш неразбран или пък съден, но точно в спора се ражда истината. Клубът дава възможност както да споделиш вижданията си, така и да преминеш тази бариера на уплах и да застанеш с името и лицето си зад собственото си мнение.

„Информирано несъгласие“ се провежда веднъж в месеца в Пост-културната сцена, а дебютното издание е посветено на идеалите и идеологията в съвременното общество, като за гости са поканени момчетата от списание Нула 32. Темите, които се засягат по-нататък, са разнообразни, най-вече социални и подлежащи на анализ от различни гледни точки. Те се избират винаги по три потенциални модела.

Първият е темата да води към някакъв вид конфликт и да има няколко сблъскващи се страни. Вторият модел е да се зачекне въпрос, на когото не се знае отговора, за да може в процеса на дискусия да се стигне до него, както и до евентуално решение. Третият модел са гостите, които са специалисти в темата, която се обсъжда. 

В тях попадат такива, като: за или против легализацията на марихуаната; глобалната икономика; забраната за къмпингуване; толерантността и липсата ѝ; вярата и невярата в медиите и други. 

След края на I-ви сезон Никола Николов слиза от сцената и започва да работи зад прожектора, а на негово място застава Виктор Ангелов, който е завършил Media and entertainment management в Холандия и се запознава с Тони Шнитер именно след едно от дебатните събирания в подземния етаж на „Петното на Роршах“. Миналия месец момчетата стартираха II-ри сезон на клуба, а следващото издание ще се състои на 19-ти декември, когато ще се разисква образованието и дали то ни подготвя за живота след него. 

Срещнахме се с Тони и Виктор, за да поговорим малко повече за самата платформа, както и за важността на участниците в нея. Ето какво споделиха те пред MediaCafе.BG:

Момчета, какво е за вас да водите „Информирано несъгласие“?

Тони: Ние никога не сме искали да играем ролята на водещи. Това, че сме на сцената не означава, че сме над другите. Напротив! Искаме всеки един от присъстващите да вземе думата, да изказва мнение, да задава въпроси. Просто, тъй като идват повече хора, сме нещо като модератори. Трябва да управляваме събитието така, че да не настане хаос.  

Викторе, как ти се присъедини към екипа?

Виктор: Докато учех в Холандия, вече бях осъзнал, че мястото ми е между креативната страна на изкуството и бизнеса. Година преди да се прибера, бях решил, че искам да се занимавам с всички раздели на медийния свят и то в Пловдив. Свързах се с Тони, защото исках да работя с него. Идеята на събитията „Информирано несъгласие“ е да изкараме диалога между хората в реална среда. Диалогът и спорът са в основата, на която е базирано обществото ни. Дава се трибуна за борба на идеи. За мен, това е ключът за развитието на едно здраво и добре функциониращо гражданско общество. Истината е, че диалогът между хората липсва. Повечето работим по някакви приети презумпции, които не подлагаме под въпрос, а хората са различни, съответно и презумпциите им. Ние желаем да ги сблъскаме, за да стигнем до истината или поне да покажем друга гледна точка. 

Повече млади или повече възрастни хора посещават клуба? По какво се различават мненията им – по разликата в поколенията или по индивидуални разбирания?

Тони: Забелязал съм, че идват хора от всички възрастови групи. Наистина разликата в поколенията играе голяма роля, но въпреки това, тя е по-скоро тенденция, която не винаги е вярна. Много често се случва младите хора да са по-консервативни в някои отношения и обратното. Също така зависи от темата. Често нещата са комплексни. 

Откривате ли по време на дебатите собствената си истина? Изненадвате ли се от мисленето си върху темите?

Тони: Точно това е една от основните характеристики на интелигентния човек. Той е готов, на базата на нови предоставени данни, да промени мнението си. Изненадвам се, определено, което много ме радва, защото доказва, че системата работи и за мен, и за участниците. 

Виктор: Аз редовно успявам да бъда убеден в противното на дългогодишното ми мнение и позиция за нещата. За сега съм модерирал само едно издание и още не съм се провокирал сам, но нямам търпение да се случи. 

Пловдивското общество е повече съгласно или несъгласно?

Тони: Може би, с платформа като нашата, не можем да съдим хората, които идват като представителна извадка за Пловдив, защото по дефиниция те искат да променят нещо в обществото. Повечето ни участници имат силно изразена гражданска позиция. Но искаме да привлечем и хора, които имат нужда от леко побутване. Искаме да им покажем, че не е страшно да застанеш зад думите си публично. Разбира се, те трябва да са подготвени за отпор и защита на собственото си мнение. 

Виктор: Според мен, събитията привличат хора, които са готови, до някаква степен, да предизвикат собствените си идеали. По едно време почнах да се съмнявам дали още има интелигенция и културна прослойка в Пловдив. Дали тя не е избягала в столицата или чужбина, но сега виждам, че тези хора все още са тук, дейни са и много се радвам, че през платформата мога да се запозная с тях.

Случвало ли се е двамата да сте несъгласни един с друг?

Тони: С Никола сме почти винаги на различно мнение, затова и работим толкова добре заедно. С Виктор до сега не се е случвало, защото мислим доста еднакво, но ще ми е интересно да подхванем въпрос, по който мненията ни не се застъпват. 

Кое смятате, че е по-ценно за индивидуалното мнение на един човек – емоцията или осланянето на логика и разум?

Виктор: За мен определено водещ е разумът! Аз съм върл противник на емоцията. Тя е манифестация на стара еволюционна система, която няма място в бъдещето. Не ме разбирайте погрешно, аз съм много щастлив и емоционален човек. Намирам красотата както в хубавите, така и в тъжните и лоши емоции, но мисля, че за доброто просъществуване на обществото тя е вредна. Дори добрите емоции, в много случаи, действат против нас. Така че аз съм силен привърженик на логиката и научно-критичния подход за решаване на проблеми. 

Тони: Аз споделям мнението на Виктор, но не съм толкова краен. Трябва да има и място за емоция, най-малкото, защото чисто логическите и разумни решения също понякога се сблъскват с това, което наричаме „здрав разум“. Хубаво е да си оставяме по една вратичка за емоция, която не е съвсем безполезна и пречеща.

 

Видео интервю със създателите на Пост-културната сцена в Пловдив"

 

Запознайте се с някои от темите на "Информирано несъгласие" 

  • Да си извадим главата оттам, окъдето сме си я напъхали – Виж ТУК
  • Човекът изгубен в идеологиите – Виж ТУК
  • Лявото като провокация към промяна Виж ТУК

Вашият коментар