Пловдив чества 200 години от рождението на Георги Раковски

200-годишнината от рождението на Георги Раковски ще бъде отбелязана тържествено днес в Пловдив.

Честването ще започне в 11.00 часа с военна церемония и полагане на венци и цветя пред паметника на революционера в Цар-Симеоновата градина, както и с кратка музикална програма. Официалното слово по повод кръглата годишнина ще бъде произнесено от Кмета на Пловдив Здравко Димитров, който е и член на Инициативния комитет на националното честване.

В 11.30 часа ще бъде открита официално и самата изложба, като заради пандемията тя ще бъде разделена на две части. В първата пловдивчани ще могат да разгледат 20 информационни табла, свързани с живота и делото на големия българин, които са разположени в Цар-Симеоновата градина.

Втората ще бъде в къща „Димитър Георгиади“ – в подходящата среда на експозицията, посветена на Българското възраждане, където от 12.30 часа ще бъдат показани оригиналната сабя на Раковски от фонда на Историческия музей в Русе – основен акцент в изложбата, възстановка на главата на Раковски от Института по антропология на БАН, оригинални издания на Раковски, оригинални материали на неговия адютант Бранислав Велешки, включително и сандъка за пренасяне на неговите вещи при непрекъснатите му странствания. Оригиналната сабя на героя ще гостува в Пловдив до края на месец юни.

Раковски, макар и непряко, е свързан с Пловдив и особено много с Пловдивския край. Котелчанинът учи в училището на Райно Попович в Карлово. Запазена е негова кореспонденция със Стоян Хр. Буйнов от Калофер, с пловдивчаните Цоко Каблешков, Константин Моравенов, Атанас Чалъков, Йоаким Груев, Иван Богоров (докато живее в Пловдив) и др.

По време на своите занимания с търговия през 1859 г. Раковски откупува събирането на общинския данък по добитъка – интизап за Пловдив, обмислял е и отваряне на мелница в града. След Освобождението в Пловдив живее една от сестрите на Раковски – Неша, която има важна заслуга за популяризирането на неговата личност и запазването на ценния му архив.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Библиотека „Иван Вазов“ с изложба в чест на Раковски

Майсторът на перото и сабята

200 години по-късно: Да се преклоним пред Георги Раковски

За автора

Вашият коментар