Тайна дегустация на вино и работилничка за хляб преди празниците под тепетата

Наближава празникът на празниците – Великден и предхождащите пролетни празници

С не по-малко значение е и Гергьовден, за който се казва: “Хубав ден Великден, по-хубав Гергьовден!”? От пловдивската Енотека знаят това и са организирали специална работилничка за празнични пити в българските традиции.

На 7-ми април от 18:30 часа специалистът в темата Катя Бояджиева ще проведе обучение по замесването на вкусен Великденски хляб. Преди великата дата се приготвят яйчелник, чупник или кукулник. Познат е и като великденска кукла, плетеница, вит-превит кравай, женско играло. Обикновено върху него са се слагали бели и червени яйца, както и просфорен, богато орнаментиран печат. Обредните хлябове на Великден днес все по-често биват изместени от козунаците и италианските панетоне, но в миналото те задължително са присъствали на празничната трапеза.

Присъстващите ще научат как да замесят вкусен великденски сладък хляб и да почерпят вдъхновение за богатата му украса.  Всеки ще получи красив печат, а хлябовете ще бъдат направени с квас.

Освен чаша вино, вкусна сладка пита, по време на обучението участниците ще поговорят за специфичните обичаи и изображения, свързани с пролетните празнични пити.

Продължителност на работилницата ще бъде до час и половина, а цената за участие е 15 лева. В сумата се включват обучението, материалите за приготвянето на хляба и чаша вино.

Записването е с предварителна заявка на тел. 0887 55 24 08

В петък (8-ми април) от Енотека Vinopolis ще направят един малък експеримент със сетивата и емоциите на своите гости. Те ще направят „тайна“ дегустация на 4 вина, обединени от два критерия. Кои са те, дегустиращите ще разберат едва накрая на дегустацията. Район, сорт, реколта или нещо друго ги обединява? Вината са от ограничени партиди, както и местата за тази дегустация. Цената отново е 15 лева. При желание направете резервация на тел. 0887 55 24 08

На 12-ти Енотека Vinopolis ще ни докосне до културата на Аржентина чрез тангото, музиката и виното. Божина и Илия от школа “Tango con Elias” ще  представят уникалността на аржентинското танго. Те са танго двойка, взела участия в различни танго събития както у нас, така и в чужбина.

Божина и Илия са имали възможност да бъдат на уроци при изтъкнати аржентински маестроси (Jorge Dispari & Maria Del Carmen Romero, Monica Parra, Gabriel Marino, Ana Barros & Facundo Marcos Arnedo и др.)

Танго културата ще бъде в компанията на 5 вина от сорта Малбек. 2 от Аржентина и 3 от България.

Може да закупите пакетна дегустация на 5 вина за 19 лв. или да се насладите само на някои от тях по избор. За резервации: 0887 55 24 08

За автора

Вашият коментар