18-тата “Сцена на кръстопът” тръгна с премиера на “Сако от велур”

Настроението в Пловдив днес е особено, климатът е различен заради обявяването на града за Европейска столица на културата през 2019 г.  Преди да журито да обяви решението си, ме джуркаше утопията  дали градът ще спечели състезанието. 

Често говорехме с депутатите, избрани от Пловдив и региона, дали имаме шансове. Люшкахме се в двете крайности, но ето че тази утопия се случи. Надали инициаторът на Европейска столица на културата Мелина Меркури  преди 30 години си е представяла, че нейните комшии ще бъдат домакини на това прекрасно събитие, каза Данаилов.

Артдиреторът на фестивала не скри вълнението си и нарече “Сцена на кръстопът” свое любимо дете, за което независимо от всички несгоди се грижи с любов.

Навлязохме в нова възраст. На 18 години даваме международни паспорти. Ей, хора, вече можем да кажем, че има едно поколение, израснало със „Сцена на кръстопът”.  Надеждата ми е, че когато вече имаме международен паспорт, предстои да се разгърнем. В началото фестивалът тръгна с амбицията да има силно международно присъствие.

После заради икономическата ситуация в държавата стана трудно, въпреки че винаги сме разчитали на щедрите меценати Роза импекс, ОББ, КЦМ, Домейн Пещера, Атаро клима и Ондулин, които от години подпомагат  фестивала. Надявам се сега в навечерието на Европейска столица на културата „Сцена на кръстопът” да възвърне своя международен облик, каза още Ламбо.

Емоционално послание към публиката в салона отправи и заместник-кметът Стефан Стоянов.

Добър вечер, столичани. Преди по-малко от седмица  Пловдив беше обявен за Европейска столица на културата за 2019 г. Много от хората в тази зала помогнаха да спечелим това много трудно и оспорвано състезание. Благодаря им. Пловдив заслужава да бъде домакин на такава мащабна инициатива и заради събития като това, защото „Сцена на кръстопът” е перла в културната програма на града ни, каза той.

След официалната част по откриването на сцената се качиха актьорите от Пловдивския драматичен театър за премиерата на спектакъла “Сако от велур”. Абсурдните приключения на езиковеда Иван Антонов и приятелите му в битката да докаже на чиновниците, че не притежава овца, а сако от велур разсмя залата и накара мнозина да се замислят колко актуална и днес е пиесата на Станислав Стратиев.

На финала дебютантите в спектакъла Димитър Банчев и Тодор Дърлянов получиха часовници, за да са точни за репетиции и каски, за да си пазат главите, когато дългоочакваният ремонт на големия салон в Драматичния театър започне.

Вашият коментар