46 събития чакат най-малките на юбилея на Кукления театър

Започва 22-рото издание на Международния куклено-театрален фестивал „Двама са малко – трима са много”  

„Отново е септември и със сигурност не е преувеличено, ако кажем за Пловдив – градът е сцена! Цитирам тези думи от книжката с програмата на XXII издание на Международния куклено-театрален фестивал „Двама са малко – трима са много”, защото това е най-наситеният с културни събития месец, с огромен брой спектакли, концерти и прояви от всички жанрове, за всички възрастови групи публика. А Международният куклено-театрален фестивал „Двама са малко – трима са много” започва своето 22 –ро издание с богата програма от спектакли, концерти, циркови изпълнения, марионетни спектакли, импровизационните етюди и зрелищни и искрени моменти на непосредствено общуване с публиката,“ каза заместник-кметът по култура и туризъм на община Пловдив Амелия Гешева на днешната пресконференция в Дома на културата „Борис Христов“, по повод предстоящото откриване на фестивала – част от програмата на Есенния салон на изкуствата Пловдив 2016. 

Заместник-кметът подчерта, че фестивалът е един от традиционните за Пловдив, дългогодишен и устойчив в Културния календар на общината, който с всяко следващо издание се развива и обогатява. Настоящото 22-ро издание е подкрепено от Община Пловдив в размер на 25 хиляди лева, събитието отново е част от Културния календар. Подкрепен е и проект на Държавен куклен театър за създаване на нов репертоарен портфейл за юбилейния 70-ти сезон със сумата от 8 хиляди лева за създаването на премиерния спектакъл „Дама Пика”, (с постановъчен екип Веселка Кунчева, Мариета Голомехова, Христо Намлиев, Стефан Витанов), с който  ще бъде открит фестивала на 2 септември в 19 часа, на сцената на кукления театър. 

„Тази година сме подготвили 46 събития, от тях петнадесет спектакъла в зала, тридесет прояви на открито и една изложба, посветена на 70 –ти юбилеен сезон на Държавен куклен театър Пловдив, който започваме през септември. Програмата включва най-доброто от куклената миниатюра в България от последната година, както и великолепни гостуващи спектакли от Испания, САЩ, Италия, Гърция, Израел, Словения, Литва, Украйна и Португалия“, разказа Виктор Бойчев – директор на Държавен куклен театър, който представи основните акценти от програмата.

Ретроспективната изложба се открива също на 2 септември, в 17.30 часа в ГХГ и включва въздействащи фотографии и стари кукли от времето на създаването на театъра до днес.

Официалното закриване на фестивала е на 6 септември, в 21.30 часа на сцената на кукления театър. На тържествената церемония, журито ще присъди наградите на фестивала – бронзови статуетки от скулптора Васил Маргаритов, придружени от парични премии. Ще бъдат връчени и допълнителни награди от партньорски организации. 

Организатори на XXII издание на Международния куклено-театрален фестивал „Двама са малко – трима са много“ (2-6 септември 2016) са  Държавен куклен театър – Пловдив, фестивалното сдружение и община Пловдив.

Програмата за фестивала може да намерите ТУК

За автора

Вашият коментар