7000 зрители аплодираха 22-ата „Сцена на кръстопът”

Със задоволство искаме да ви съобщим, че работата по 23-ото издание е в ход, обещаваме на публиката нови и вълнуващи моменти и преживявания през 2019 г.

Под блясъка на пловдивското есенно небе, в топлите златолисти вечери неусетно се изнизаха 14 фестивални дни и нощи. 22-ото издание на форума вече е в историята, работата по 23-ото издание започна. Време е за равносметка. Тази година в програмата бяха селекционирани представления на 10 театъра с 12 заглавия за голяма сцена, 6 – за камерна, 6 съпътстващи прояви. На фестивалната сцена се изявиха редица популярни и обичани актьори, току-що дипломираните студенти в НАТФИЗ от класа на проф. Маргарита Младенова, студентите третокурсници на проф. Стефан Данаилов, гостите ни от националния академичен драматичен театър „М. Занковецка” от Лвов, Украйна, френските актьори от театър Де Ла Масю. На 11 септември поставихме началото нетрадиционно – с балетния спектакъл „Ромео и Жулиета” на балет „Арабеск”.

Въпреки несметния брой културни прояви в града залите бяха пълни, което е знак, че „Сцена на кръстопът” има запазено място в сърцата на пловдивчани, че това е едно очаквано и желано събитие в културния календар.  Невероятната пловдивска публика както винаги беше на високо ниво, аплодира дълго и бурно забележителните спектакли в програмата. Фестивалните прояви бяха посетени от повече от 7000 зрители.

Най-високото отличие за дългогодишно участие и вярност към идеите на фестивала тази година получиха г-жа Бина Харалампиева – директор на Малък градски театър „Зад канала”, и неотразимият Деян Донков. Те благодариха на организаторите, но и на пловдивската публика за радушния прием и споделената любов през изминалите 22 години и си пожелаха здраве и нови срещи.

Поради заболяване на една от актрисите се наложи да отпадне постановка на Народния театър, но и актьорите понякога са хора, както написа в писмото си до организаторите директорът на първата ни сцена Мариус Донкин.

Изненада в тазгодишното издание поднесе креативният ни директор Елин Рахнев като написа химн на фестивала. Съвсем спонтанно решихме, че трябва да облечем думите в ноти, запознахме се с един изключително сърцат млад човек – Илиян Тиганев, който взе присърце тази задача и само за два дни химнът стана факт с гласовете на актьорите от Пловдивската драма  – Елена Атанасова, Марияна Йотова, Радина Думанян, Троян Гогов, Петър Тосков и директора Кръстю Кръстев. Химнът звучеше всяка вечер преди представлението в двете зали и събра много аплодисменти.

На 24 септември, понеделник, както в самото начало обещахме, закрихме фестивала тържествено и с апломб. За нас като организатори беше привилегия да посрещнем основателя и арт директор проф. Стефан Данаилов заедно с неговите студенти третокурсници. Представянето на неговата книга и откъси от филма „Романът на моя живот” се превърна в празник за стотиците зрители, препълнили голямата зала на Драмата. Мастерът беше посрещнат с изпълнение на живо на фестивалния химн от неговите студенти, а публиката, препълнила залата, стана на крака и дълго го аплодира.

Професорът, просълзен от топлия прием, обсипа присъстващите с много любов и прекрасни слова. Разказа за плановете на организаторите за промени във Фестивала, които времето и публиката изискват, за намерението си отново да играе на сцената и то точно на пловдивска сцена. След това даде старт на представлението, но не се сдържа и излезе още два пъти на сцената със своите възпитаници. Незаменимо! Така финалът се превърна в тържество на любовта и прекрасните емоции.

Фестивалът завърши! Да живее Фестивалът!

 

Вашият коментар