В Пловдив Нощта на учените стартира от АМТИИ

„Европейска нощ на учените 2018“ е посветена на Годината на културата и новите технологии и се провежда едновременно в 300 града по света

На 28 септември Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) – Пловдив ще се присъедини към провеждащата се по едно и също време в около 300 града в цяла Европа и по света „Европейска нощ на учените” – K-TRIO 3 (Researchers in Knowledge Тriangle, Учените в триъгълника на знанието).

Проектът K-TRIO 3 – „Европейска нощ на учените“, се финансира от Европейската комисия по дейностите „Мария Склодовска-Кюри“ на програма „Хоризонт 2020”.  АМТИИ е част от консорциум участници, сред които са Нов български университет – координатор на проекта, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Департамент за информация и преквалификация на учители към Тракийски университет, Русенски университет „Ангел Кънчев” и „Млади таланти“.

В България в програмата освен Пловдив ще се включат още градовете София, Варна, Бургас, Стара Загора и Русе. Надсловът за трета поредна година е „Учените в триъгълника на знанието”. Специален акцент в програмата на пловдивските висши училища е поставен върху Годината на културата и новите технологии. „Чрез програмата на проекта искаме да доближим изследователите и техните постижения до обществото и най-вече до младите хора.

Представените събития в пътната карта на Нощта са адресирани към ученици и деца и включват конкурси, събития при открити врати. Младите изследователи могат да участват в срещи и дебати. За родителите и учителите са предвидени ръководени посещения. Организирани са и панаири за знания, изложби, дискусионни клубове и мн. други, които ще бъдат интересни и полезни за всички граждани и гости на Пловдив на 28 септември“, разказаха координаторите на проекта за Пловдив доц. д-р Петя Бъркалова и д-р Весела Казашка.

Стартът на събитията на „Европейска нощ на учените 2018“ ще бъде даден в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство с официално откриване от Ректора проф. Милчо Василев в Концертна зала на Централната сграда на академията в 17.00 часа на 28 септември, петък.

С първото събитие в програмата АМТИИ отваря врати за любопитни и любознателни към изкуството и културата ученици, студенти, докторанти и ще представи свои проекти, нови тенденции в съчетаване на художествената и творческа дейност в модула  „Наука, образование, изкуство и иновации в областта на изкуството“. Д-р Весела Казашка ще представи проекти на Академията, финансирани от външни източници през последните три години. Ще бъдат коментирани и различни възможности за финансиране на научната и художествено-творческа дейност на млади и утвърдени учени.

Необходимостта от променящи се стереотипи и развиването на нова култура в научните изследвания и иновациите е във фокуса на откритата катедра, която има за цел да помогне на младите хора – студенти и докторанти, да осъзнаят многостранните кариерни възможности пред изследователите, в това число стипендиантите по програмата „Мария Склодовска-Кюри. Иновациите и научноизследователската инфраструктура в България ще бъдат разгледани като ключови фактори за кариерния успех на младите хора на науката и изкуството. Млади учени и докторанти ще се включат в обсъждането с личен пример и въпроси. Наред с перспективите, ще бъдат показани и реални примери за най-успешни кариери на млади изследователи.

В Арт кафе от 18.00 ч. ще бъдат представени интервютата за  сборника „ Хора на изкуството. Многоликите превъплъщения на таланта“  и участниците в него – 15 души на изкуството. За втора година координаторите на проекта доц. д-р Петя Бъркалова и д-р Весела Казашка представят книга с интервюта с известни пловдивски личности. Първото издание включваше учени от града и бе под надслов „ Университетът – убежище на мисълта. Хора на науката“, а в  тазгодното издание са включени изпълнители, учени от различни сфери на изкуството – класически изпълнители, фолклорни изпълнители, художници.  Интервютата  са от типа  анкети – в тях учените отговарят на едни и същи въпроси, които ги представят като личности, включително от непозната за колегите, студентите и широката публика страна. Избраните да попаднат в тази книга отстояват  ценностите и  политиките, свързани с образованието и науката. Всички те носят харизмата на  учени, който вдъхновяват млади последователи, разказаха доц. Бъркалова и д-р Казашка.

Отново в рамките на Арт кафе във времето от 18.30 до 19.30 ч. специален гост на „Европейска нощ на учените 2018“ ще бъде Владимир Балчев – дългогодишнен главен експерт на Държавен архив – Пловдив. Той е автор на книгите „Забравеният град. Записки за Пловдив“,  „Пловдив – другият бряг на Европа“ и  „Пловдив по следите на отминалото“.  Разговорът с него ще бъде на тема: „Европа в битието на Пловдив“.

Академията организира и изложба със снимки от фотоконкурса „Новият век през моя обектив“. Победителите ще получат наградите си между 19.30 и 20.00 часа в Концертна зала на АМТИИ. Във фотоконкурса са поканени да участват хора от всички възрасти, които са любознателни пътешественици в света на знанието и умеят да погледнат  творчески през обектива, но също така и жадуват за споделяне на „уловеното”.  Първите 20 фотографии по брой на гласовете в социалната мрежа оформят фотографска изложба. Постерите ще бъдат изложени на открито в  двора  на АМТИИ от 28-и септември.

От 20.00 часа музиканти ще дефилират от АМТИИ до Римския стадион, където ще се проведе фолклорният концерт на открито „Хора на изкуството и изкуство за хората“. За да бъдат активни участници, пловдивчани и гости на града,  е предвиден открит дансинг под звуците на хипнотичните ритми на българската фолклорна музика.

Националната гимназия по сценични и екранни изкуства също отваря врати за ученици, студенти и  широка публика. Екип от училището ще представи участието в национални и международни проекти. В двора на гимназията ще бъде подредена изложба с творби на нейни възпитаници, която ще бъда открита от 18.00 до 19.00 ч.. 

Центърът по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ)  също активно участва в „Европейска нощ на учените 2018“. Той  е един от десетте центъра за върхови постижения в Европа, финансирани по програма „Хоризонт 2020“. Във формат „европейски корнер“ ЦРСББ ще представи спечелените си проекти, като акцентът ще бъде върху проектите Planta SYST и RESIST. Модератор на събитията в ЦРСББ е доц. д-р Цанко Гечев – директор на Центъра. Учените, привлечени от чужбина – родени в Индия и ЮАР, но развивали научната си дейност в Европа, Азия и Америка ще участват в дебат на тема:  „Европа, Азия или Америка – по-добро място за  наука и образование.“ Участниците в дебата  ще имат възможност да споделят опита от работата си и на трите континента, да отговарят на въпроси, поставени от публиката, да представят родните си места и университети.

От 19.00 часа новите технологии и изкуството се срещат и съчетават в галерия „Анастас“. В приятната и творческа атмосфера на галерията ще бъде направена презентация на тема „Информационните технологии във визуалните и изпълнителски  изкуства – нови възможности за кариерно развитие“. Участниците ще имат възможността да задават въпроси и да получават отговори в зададената посока: възможното  бъдеще на Пловдив като „умен град“,  ИТ мостовете между миналото и настоящето в нашия град – един от най-старите живи градове в Европа и  Европейска столица на културата през 2019 г.

„Артклас Център“ от 20.30 часа ще отвори за първи път врати, за да бъде  домакин на пътешествениците – готови за обучение, опознаване на света, науката и изкуството чрез пътуване. Темата на презентацията на домакините е „Пътувам, уча и се наслаждавам на изкуство“. Гостите на „Артклас Център“ ще имат възможността да „нарисуват“ и мечтаят за своите маршрути на знанието, ще се запознаят с  арттерапевтични  техники, ще получат стихосбирката „Стъпки“, която е традиционно издание на „Европейска нощ на учените“ и включва творби на учени, които имат афинитет и към поезия. Посетителите на „Артклас Център“ ще се запознаят и разсъждават върху  темата за позитивната стигма към хората с увреждания.

 

За автора

Вашият коментар