Актьорите от куклената пиеса „Слънчев лъч“ с разказ за магията-театър

Актьорите от куклената постановка „Слънчев лъч” ни развеждат зад кулисите на магията – театър

Преди време екипът на „Театър ДА“ избира за свой дебютен проект една невероятна куклена пиеса „Слънчев лъч“. Нейният оригинален автор е румънският драматург Адриану Попеску. Представлението ще се случи и в Града под тепетата като част от формата "Кафе-театър BeeBop". След фурора на първите два поставени спектакъла "Хармел Шейк" и "Всичко на масата" на ТР "Сфумато" предстоящата детска пиеса ще е невероятно продължение.

Основният фокус в представлението е насочен към отхвърлените от обществото. Тези, които са ненужни. Главните герои са мишокът Тоби и балерината Мая. Те са две обикновени играчки, които биват оставени на тавана, там, където никой повече няма да се интересува от съдбата им. Тъжно, нали? 

НО с течение на обстоятелствата двамата герои откриват, че макар и много различни, всъщност могат да бъдат приятели и да си помагат. Така те преодоляват самотата и страховете си.

Как точно се случва това? Как става магията?

Е, всеки заинтригуван ще може да разбере сам на 12 май /събота/ 2018 от 11ч в кафе BeeBop в Пловдив!

А до тогава екипът на MediaCafe ще ви доближи до приключението, като представи интервю с главните „виновници“ – актьорите от „Слънчев лъч“. Ето, какво споделиха пред нас прекрасните Деян Михайлов (Тоби) и Ася Димитрова (Мая)!

 Какво значат за вас главните герои? Коя част от живота олицетворяват те?
 
Първо да започнем с това, кои са те. Единият герой е мишокът Тоби, който за да спаси живота си, се е скрил на тавана, където е създал един по-сигурен свят за себе си. Свят, който го предпазва от опасностите, дебнещи навън. Другият герой е Мая. Тя е нежна и малко претенциозна порцеланова балерина, на която е отнето най-важното – възможността да танцува. 

Главните герои за нас са олицитворение на всички хора, които по различни причини са останали сами, онеправдани и извергнати от обществото. Хора, на които им се налага, а и успяват да се преборят сами с всички препятствия в живота. 
 
Каква е поуката от постановката?
 
Поуката е, че с верен приятел до себе си и най-големите трудности в живота, могат да бъдат преодолени. 

Как децата приемат случващото се на сцената?
 
„Слънчев лъч“ е едно лирично представление. В началото имахме леки притеснения дали такъв тип куклен театър би задържал достатъчно дълго вниманието на малките зрители. Но честно казано децата много бързо ни опровергаха. При всяко едно изиграване на представлението, ние виждаме как децата се потапят напълно в историята и следят с интерес цялото действие.  

 
Родителите гледат ли със същия интерес? А случва ли се понякога и с по-голям от този на децата?

Интересът на родителите, дали е по-голям от този на децата, не може да кажем. Но след края на всяко представление при нас идват доволни родители, които са не по-малко развълнувани от децата си. Често се случва да изкажат благодарност за това, че са станали част от историята на Тоби и Мая. 

С каква светлина цели вашият “Слънчев лъч” да озари публиката?

Със светлината на доброто, приятелството и любовта! 

Въпреки неодушевените ни приятели, бих искала да задам въпроса – откривате ли себе си дори частично в характера на своя герой?
 
Деян: Абсолютно!
Ася: Да, разбира се. При изграждането на всеки образ волно или не, влагам част от себе си.

Тази пиеса е вдъхновена румънски автор. Коя е вашата любима българска приказка? Текст, който винаги сте искали да разиграете на сцена или ако вече сте имали щастието, кой е вашият фаворит?
 
Малко уточнение – това е едноактна пиеса за куклен театър от румънският дрматург Адриану Пупеску. Тъй като оригинала на пиесата е твърде кратък, ние се обърнахме към драматурга Венера Нечкова – Фингарова, която успя да развие историята и да обогати персонажите ( Тоби и Мая). 

Ася: А що се отнася до следващата част от въпроса Ви, до момента не съм имала щастието да работя по текстове на Валери Петров и искренно се надявам някой ден да имам тази възможност. 
Деян: От българските автори аз също много харесвам Валери Петров, но ако трябва да посоча конкретно заглавие на текст, то това е „Ян Бибиян“ от Елин Пелин.

 

За автора

Вашият коментар