Дор Цвайгенбом: Сърцето ми остава в Пловдив (ВИДЕО)

В третият фестивален ден на „Черната кутия” известният израелски актьор, драматург и режисьор Дор Цвайгенбом представи своя спектакъл “Why I killed my mother “/”Защо убих майка си/. Спектакълът е носител на голямата награда от фестивала на моноспектаклите Teatroneto – Израел през 2014 година. Една  вълнуваща  смесица от пантомима, музикален и физически театър. Това е творба пресъздадена чрез театрални мултикултурни средства – кукловодство, физически театър и пантонима, а самият автор определя произведението си като история на надеждата, която надхвърля всякакви държавни и политически граници 

"Заглавието е доста провокативно, но и достоверно", споделя Дор и разказва, че постановката има афтобиографични белези.

"Всичко, което виждате на сцената е измислено, за разлика от живота, където нямаме декори. Но дали е достатъчно добра лъжа, че да събуди истинско чувство", задава риторичен въпрос артиста и прехвърля топката към нас, публиката, опитвайки се да прочете в очите ни отговора. 

На импровизирания брифинг преди представлението присъства и зам.посланичката на Израел г-жа Соусан Хасон, която подчерта прекрасните връзки между посолството на Израел и Фондация ”Черната кутия” при реализирането на дългосрочния им съвместен проект „Независимото театрално лице на Израел”.

Тя потвърди бъдещата подкрепа за „Черната кутия” и в светлината на факта, че Пловдив е вече европейска столица на културата. „Днес сме тук заедно и това не е просто съвпадение –  каза г-жа Соусан. – Това показва, че България е наистина заинтересувана от културната сцена на нашата страна, а ние, съвместно с ръководството на фестивала „Черната кутия” –  да докараме "черешката на тортата" от това изкуство у вас. За нас пък най-доброто е именно това, че така свързваме дълбоко нашите култури. Важно е духът на пиесата как ще бъде представен на публиката и как ще се приеме, защото той е много сериозен", заключи  г-жа Соусан.

Два часа по-късно, изправена на крака,  публиката викаше на бис Дор Цвайгенбом за разтърсващото му театрално превъплъщение.

За автора

Вашият коментар