Драматичен театър Пловдив навършва 135 години днес

Днес първият български професионален театър – пловдивският отбелязва 135 години от своето създаване. Специално представление ще е своеобразен подарък за пловдивчани по този повод.

Драматичен театър Пловдив всъщост носи името „Н. О. Масалитинов“ и е основан е на 11 декември 1881 г. Кръстен е на смятания за родоначалник на съвременната театрална школа в България артист и режисьор Николай Масалитинов. Към настоящия момент Драматичен театър – Пловдив разполага с голяма зала (468 места) и камерна зала (130 места) в Пловдив, а от 2010 година след вливането на Родопски драматичен театър и с две сцени в Смолян.

В неговата трупа са се утвърдили и са играли много от звездите на българския театър и кино: режисьорите Крикор Азарян, Любен Гройс, Христо Христов, Младен Киселов, Иван Добчев, Николай Ламбрев, Юлия Огнянова; актрисите Цветана Манева, Златина Тодева, Мимоза Базова, Мария Стефанова, Кристина Янева, Невена Калудова; актьорите Стефан Данаилов, Тодор Колев, Мариус Донкин, Руси Чанев, Явор Милушев, Венцислав Янков, Христо Мутафчиев, Георги Русев и други.

Театърът изнася представления в Пловдив, страната и чужбина. 

Драматичен театър – Пловдив е съорганизатор и домакин на Есенния международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“, който се провежда ежегодно през септември и чийто основател и художествен директор е проф. Стефан Данаилов.

Повече за опожарения театър през 2013-та година може да видите ТУК

 

Вашият коментар