Дуелът на мъжкото его закри Черната кутия

Всички сме израснали с дуелите в литературата и киното, каращи ни да тръпнем в очакване кое оръжие ще гръмне по-рано, чие тяло ще бъде пронизано от острата шпага. Именно тези чисто мъжки борби, са вдъхновението на Ан Лопес, която създава спектакъла “Дуел“, пресъздаващ тези схватки с огромна доза ирония и хумор.

Често мъжкото съревнование и меренето на количеството тестостерон изглежда нелогично и дори абсурдно. А разглеждането на еволюцията в средствата и начините на борба, се оказва наистина смешна.

Петима мъже направиха една историческа обиколка и представиха по един изключително забавен начин мъжките борби за чест, достойнство и надмощие. Започнали с класическия дуел с шпаги, преминали към огнестрелно оръжие, ръкопашен бой и съвременните битки, чрез танц. Всичко това, представено с лекота и естественост, благодарение на силата на физическото представление – смесица от театър и танц.

С този сблъсък на иронизираното желание за доказване на мъжество, осмото издание на Международния фестивал за театър и съвременен танц “Черната кутия“ завърши. По-различен, по-мащабен с представления, каращи ни да се замислим по-дълбоко върху претенцията на личността си, страховете си, силата да ги преодолеем, старостта, ниезбежното ни участие в кръговрата на живота и силата на природата и неразривната ни връзка с всичко това.

Една седмица, девет представления и няколко творчески ателиета, изпълниха залите и оставиха нотката на очакването на следващото издание на Черната кутия.

Вашият коментар