Интерактивен театър на тема насилието около нас развълнува пловдивската публика

Провокативна тема за насилието около нас – в дома, на работното място и в училище,  бе поставена от трупата по Форум театър по проект „Мостове на изкуството“ * на Сдружение „Обединени професионалисти за устойчиво развитие“. На 09.06.2019 година,  културен център ТракАрт трудно побра всички желаещи да участват в предизвикателството интерактивен театър –  публиката едвам беше удържана да заеме своите места и  вратите бяха отворени половин час по-рано, което принуди младите актьори да прикрият адреналина и трепетите  си зад кулисите.

Ето малка част от вълненията им, предадени от Слави Гергов: „Но идва и твоят момент. И тогава тази емоция, която досега те е вцепенявала, те грабва и те изхвърля отпред на сцената. И там… стоиш и гледаш как някакъв образ е взел назаем тялото ти, движи се, разговаря с другите, че даже и най-нагло импровизира с твоя глас. И тъкмо да поемеш отново контрол над себе си, вече си обратно зад кулисите и се тресеш като след аварийно кацане на самолет.“

Същите актьори започнаха своите репетиции в един студен януарски ден. Тогава на кастинга се явиха над 20 желаещи, споделяйки общата си  страст и интерес към театъра като изкуство. Под вещото ръководство на режисьора Лилия Секова, финалните три пиеси по Форум Театър представиха 11 участника, които подадоха своята сериозна заявка за бъдещо развитие като актьори.

Първата пиеса с приятното име „Уютен дом“ бързо потопи участниците в сцена на дългогодишно семейно насилие, толкова силно и неочаквано, че изплаши присъстващите и разплака малките деца …  Последваха и другите две пиеси пресъздаващи реални ситуации на работното място и в училището. НО след всяка една от тях публиката не бе просто зрител на изпепеляващите емоции на сцената – те имаха възможност след като се съвземат от шока на видяното насилие да предложат своята гледна точка как би могла тази ситуация да бъде предотвратена, как ние като граждани, като общество може да окажем въздействие върху случващото се около нас. Такъв е формта на Форум Театъра – да разиграем сложните, трудни, провокативни ситуации от нашето ежедневие, за да можем с общи усилия да потърсим алтернативи и решения.

Прекрасните млади хора – актьорите от групата по Форум театър ще поставят още веднъж една от тези мини пиесите на по време на първия по рода си Фестивал „МОСТове на изкуството“ , който ще се проведе на 17 и 18 юни в Пловдив в културен център Тракарт.  Фестивалът е предвиден да послужи като средство за комуникация, за повече видимост, творчески обмен и популяризация на добрите практики на организациите и специалистите, които работят с лица в неравностойно положение. В двудневното събитие ще участват артисти и специалисти, представители на държавни институции, общински структури, НПО, артистични организации, самодейци и други лица и групи от България, Италия и Германия, предоставящи артистични дейности и/или услуги за лица в неравностойно положение.

*проект МОСТовете на изкуството (за изграждане на връзки, интеграция, диалог и активно социално включване чрез изкуство) реализира от Сдружение Обединени професионалисти за устойчиво развитие и е част от артистичната програма на Пловдив ЕСК -2019

Вашият коментар