Хората на изкуството са изкуствени!

"КОКОШКА" е първото представление на новосъздаденото сдружение за театър и изкуство – SPAM Studios. С премиерата създателите целят да се даде началото на бъдещи творчески търсения, които ще определят и характера на сдружението. На 27 ноември от 19:30 представлението гостува в Bee Bop Cafe.

В „Кокошка“, един спектакъл за човешката свободия, участват актьорите Василена Винченцо и Васил Дуев. Те ще представят живота на провинциална артистка, която идва в големия град, за да търси бърза слава и пари. Темата в „КОКОШКА“ е свързана с пошлото поведение и тривиалната творческа изява.

Темата за свободния дух на човека е доста срещана в творчеството на Чехов. Така и нашите персонажи – Нина Заречная и Александър Тимофеевич, заминават за столицата, влюбвайки се  един в друг и намирайки свободата в изкуството. Там те попадат във водовъртежа на „изкуствените“ среди и фалшивите приятелства.       

Но какво става, когатo „свободата“ напусне духа на човека и стане причина за пошло поведение, за дързост към тривиалната творческа изява и живеенето, съпътствано от материализма, от „външното“, от кича и желанието за шумна слава? И всичко това на всяка цена.

По този повод Чехов би допълнил: „Много ми е жал за тукашните хора – толкова са нещастни всички, толкова са самотни и тъй ги е покварила всички завистта – цяло нещастие! Родени роби, всички се умилкват, готови да целуват краката и да лижат петите на висшестоящите! Колко това е фалшиво и излишно!“, а Николай Коляда би добавил: „Хората на изкуството – са изкуствени“.

Заслужилият си добро име и място в съвременната руска култура – Николай Коляда е наричан и сравняван с Чехов на нашето време. Коляда говори с безкомпромисен език за интригите в театралните среди, за липсата на „култура“ в културата, за представленията „еднодневки“ и за нуждата от критика. А може би днес изкуството има необходимост точно от такава?

"Хората на изкуството са изкуствени!" е главното послание от Коляда и от представлението.

На 27-ми ноември от 19,30ч. гостува първото представление на независимото артсдружение SPAM studios в Пловдив. Спектакълът с участието на младите актьори Василена Винченцо и Васил Дуев, който публиката познава и като режисьор, ще се играе на сцената на Bee Bop Cafe.

Автор: Антон Павлович Чехов, Николай Коляда
Сценична адаптация и постановка: Ана Батева
Музика: Стефан Здравески
Плакат: Мария Налбантова
Фотограф: Константин Радев
Участват: Василена Винченцо, Васил Дуев

За автора

Вашият коментар