Комедията „Маршрутка“ гостува в Пловдив

Постановката на Елин Рахнев "Маршрутка" ще гостува в Дома на културата, Пловдив на 24-ти януари

Според него "пътуването" с Маршрутка не е пътуване, а валс за сетивата, произведение на изкуството, сълзотворен сюжет за кино или театър. То е абсурд в абсурда, задръстване в задръстването, кикот в сълзата. То е безцеремонна траектория на живеенето ни, каймак на общественото, тотална анатомия на днес. То няма нищо общо с градския транспорт. То е като азбука на последните години, като евъргрийн на бъдещето. То е исторически акт".

Пламен Масларов припомня, че темата за пътуването в затворено пространство се появява за различните автори и зрители в началото на 20-и век, защото дотогава хората са пътували с коне, с камили, с лодки и пространството по време на придвижването не е било така стеснено. Story-то на пътуването от епохата на аргонавтите към днешните дни се променя едва при дилижансите в Северна Америка.

Но както при древните, така и при сегашните хора това пространство е наситено с любови, страдания, криминални загадки и т. н. – то носи "духа на времето" по израза на критиците. Духът на "нашето" време, за радост или съжаление, се нарича "маршрутно такси". Ние пак пътуваме, но все по маршрут – не бива да се отклоняваме от него. Можем понякога да слезем, но не и да поискаме нещо повечко от това, че изобщо се движим, отбелязва режисьорът.

В актьорския екип на „Маршрутка“ са Диян Мачев, Нона Йотова, Мария Статулова, Кирил Ефремов, Тончо Токмакчиев, Стефан Денолюбов, Богдан Казанджиев. Сценографията и костюмите са на Кольо Карамфилов и Татяна Димова, музикалното оформление – на Мариана Вълканова. 

Прочетете интервю с Елин Рахнев ТУК

За автора

Вашият коментар