Маскарадът в събитията на Владимир Набоков

Това е първата творба на автора, поставяна в България

Режисьор на спектакъла е любимецът на зрителите Краси Ранков

Владимир Набоков е най-известен с произведението си „Лолита“, което му носи световен успех в литературния бранш, но това съвсем не означава, че е първата му творба. Макар авторът да прекарва по-голямата част от живота си в Щатите и да пише главно на английски, първите му текстове са на родния му руски език. Те се открояват с класически стил на писане, като тези на Тургенев, Чехов, Пушкин. Наблягат на руското семейство и всички тайни, интриги, любови, които ги следват. И, разбира се, прословутия класически руски етикет на държане, при който всяко движение е премерено, а всяка дума недоизказана.

Чудно защо, но в българския театър Набоков не е поставян. „Събитие“ е първият спектакъл пренесен на сцена – тази на Драматичен театър Пловдив, и е дело на режисьора Красимир Ранков, заедно с екипа му от професионалисти – Добринка Стефанова, която се е погрижила за превода, Яна Костадинова за сценографията и костюмите, Асен Аврамов за музиката и Светлин Ивелинов за хореографията. За актьорската работа Краси Ранков се е доверил на част от състава на Драматичен театър Пловдив, както и на гост-изпълнителите Константин Еленков, Ирина Митева, малкия талант Филип Василевски и Асен Данков. В останалите роли ще разпознаем  Мария Генчева, Патриция Пъндева, Красимир Василев, Димитър Банчев, Ивана Папазова, Русалина Чапликова, Стоян Сърданов, Венелин Методиев и Ивайло Христов.

„Събитие“ разказва за миналото, което в света на творческото въображение често ни застига точно тогава, когато изобщо не сме подготвени за него. Понякога то е посрещнато с ентусиазъм, но понякога със страх от последствията и всячески опити да се избегне. Героите на представлението не успяват да се измъкнат от въжетата на миналото, с всичките му истини, и волно или неволно попадат в средата на водовъртеж, който променя завинаги дните им. Освен добрата актьорска игра, в „Събитие“ се откроява сценографията – леко причудлива и неуместна за един дом, но не толкова, че да не се намества удобно на пригоденото ѝ място. Целта ѝ е не толкова да затрудни артистите, колкото да пречупи персонажите, като подчертава емоционалните кризи, с които се борят. Едно след друго и едно в друго се блъскат измами, копнеж по забравени идеали, лицемерие, призрачни спомени, егоизъм, надежда, изневяра, сплетни и много маски, които малко по малко падат и се трошат под подметките на собствениците им.

Другият загатнат елемент е приликата в гримасите на някои от героите с Комедия Дел Арте. Елемент, който се откроява не само във визията, но и в хореографията и начина, по който се движат. И на фона на всички тези причудливи хора се извисява едно невино дете – чисто като сълза, но опръскано с кръв, заради грешките на родителите си.

Премиерата в Пловдив мина пред многобройна публика, която ръкопляскаше не само на спектакъла, но и се радваше на харизматичната поява на Краси Ранков. Той умее да зарежда с енергия всички около себе си и да заразява с усмивка, а следващите дати на „Събитие“ са на 9-ти и 13-ти декември.

Снимки: Александър Богдан Томсън

Вашият коментар