10 любопитни факта за света около нас

Вселената и Земята в частност са странни. Съдържат в себе си толкова чудатости, толкова интересни и любопитни научни фактори, природни явления, емоционални елементи, че заслужават да им се възхищаваме. Крият тайни, които дори да разгадаем, трудно можем да разберем. От мистики в най-дълбоките дебри на Космоса, до физични закони на една ръка разстояние.

Без амбицията да се превърнем в Никола Тесла, събрахме 10 любопитни факта за света около нас, които да обогатят знанията Ви и да погъделичкат любопитството Ви. Ето ги и тях:

По изчисления на учените съществуват стотици милиарда галактики във Вселената, които не може да видите без телескоп. Всяка от тях има по милиард звезди. Това означава, че броят на звездите във Вселената е приблизително 10 милиарда трилиона, което изписано с цифри е 10 с 21 нули. Оказва се, че звездите са повече, отколкото броя на песъчинките по Земята.

Млечният път има вкус на малини и мирис на ром. Звучи невероятно, но при космически експедиции учените са открили следи от етил формат, който придава специфичния за малините вкус и за рома мирис.

Единственото безсмъртно същество на Земята е медузата Turritopsis nutricula. Тя притежава механизъм, който ѝ позволява да преминава от възрастна към полипна фаза. Това означава, че медузата е способна да се превърне от възрастен индивид отново в бебе и така, докато реши, че не ѝ се живее повече. Видът ѝ се разпространява изключително бързо на територията на Световния океан и учените се притесняват от свръхпопулацията ѝ.

Съществува климатичен феномен в центъра на Венецуела, където падат по 280 светкавици на час 160 дни в годината. Мълниите са най-големият източник за възстановяване на озоновия слой на планетата.

Делфините никога не спят. Природата ги е създала така, че спи само едната половина на мозъка, а другата стои будна. Затова и при сън, едното им око винаги е отворено. Така те наблюдават за заплаха от по-големи водни обитатели от тях.

Най-старата буква е „О“. Тя не е променяла формата си от 1300 г. пр. н.е.

Участъкът от бебешкото тяло с най-добре развити нервни окончания е устата, поради което се поднасят толкова много неща първо към нея. До около 7- месечна възраст те опознават света именно през устата, а след това започват да изучават чрез ръцете си.

През 1915 г. милионерът Сесил Чаб купува на жена си Стоунхендж. Подаръкът обаче не ѝ харесва и затова той го дарява на британския народ.

Калифорният е най-скъпият метал в света. Цената му върви по 27 милиона долара за грам.

Какво означават имената на нотите? Do – dominis (Господ); Re – rerum (материя); Mi – miraculum (чудо); Fa – familias planetarium (Слънчева система); Sol – solis (слънце); la – lacteal via (Млечен път); Si – siderae (небеса)

Вашият коментар