На театър със субтитри… напълно възможно

Представлението на Молиер бе поднесено със субтитри за удобството на гостите на фестивала. 

Подобна техника за чужди постановки се е използвала и за едно представление на пловдивската опера, спомнят си организаторите на Сцена на кръстопът

Едва втори ден от Сцена на кръстопът е! 19-тото издание направи зашеметяващ старт и това сякаш не учудва никого. Драматичният театър, като един грижовен домакин, поднесе онова прекрасно блюдо, което всички гости очакваха да опитат със сетивата си. А Елена Панайотова не само надскочи себе си, тя смая даже и създателя на романа Алек Попов, който видя произведението си повече от живо. "Сестри Палавееви" беше едно великолепно изживяване за всички в залата в четвъртък вечер. Театърът се сля с киното, актьорите с публиката, сцената с безвремието. Точно, както сме свикнали с нея.  

Но стига толкова за партизанските неволи, за тях тепърва ще се говори много. Сцената надскочи отново себе си, за да ни пренеса в 17 век, когато се зараждат т.нар. комедии на нравите, а водещи са стойностните човешки добродетели, лицемерието, алчността и глупостта. 

Щафетата на втория ден бе поета от гостите на фестивала Държавен театър Анталия, който сподели с пловдивската публика спектакъла „Жорж Данден“ от Молиер. Сериозната продукция от 17-ти век, изиграна от турски актьори, умело представяха комедийната игра премесена с драматизъм и мимики, за да се получат мултикултурни образи, в които границите губят своя териториален смисъл. Сякаш не е случайно, че режисьор е българинът Гълъб Бочуков, който има късмет да работи с актьори от ранга на Али Мерич – звезда от най-големите сериали от източната ни съседка. Голямо съвпадение е и това, че фамилията Мерич означава Марица на турски, което актьорът приема, като един знак да се докаже пред публиката в града под тепетата. И го направи с цялата си душа и професионализъм приемайки главния образ на богат, но воден за рогата образ на Жорж Данден. 

Богатият Данден се жени за доста по-младата от него аристократка Анджелик с користната си цел да придобие благородническа титла. За младата дама обаче животът не свършва дотук, тя търси своята любов и е решена на компромиси. Не така обаче стоят нещата с Жорж Данден, който е хвърлил доста голяма зестра, за да стане част то благородническото семейство. Комичната игра на Али Мерич направо омагьосва публиката, която наблюдава всяко негово движение, но за разлика всеки друг път е по-сдържана в емоциите си. 

Комедийният актьор често улавя и драматичните промени в постановката и затова я прави толкова голяма. Рогоносецът се опитва да докаже пред родителите на съпругата си, че тя тайно се е залюбила с млад благородник по всевъзможен начин. Младата красива Анджелик дама обаче е на другия полюс и изтъква неприемливи факти за възрастния й съпруг. Така всичко се върти около гротеската и алчността, докато накрая всичко не излиза наяве.

Повече за откриването на 19-то издание на "Сцена на кръстопът" може да видите ТУК.

Вашият коментар