От Сцена на кръстопът: „Това е игра. Толкова!“

Осми ден от Сцена на кръстопът е! В камерна зала гостува учебният театър на НБУ с представлението „Нещо ме гризе" по текстове на Камен Донев. След края на постановката младите актьори напускат един по един залата, леко замислени, още обладани от сценичната изява. Никой не иска да влезе в ролята на анализатор освен главната героиня Яна Грозданова, която  изрича "Това е игра. Толкова".

Наистина. Цялата постановка се самоопределя единствено и само с Играта. Тази игра, която всеки един от нас поставя началото й сутрин. Играе си на война, приятелство, любов, терзания, Тази игра е жива и търпи постоянни промени, Понякога тя няма правила, тя е първична и се преобразува спрямо настроенията. Понякога е истинска и от нея боли много, страшно много. 

В първо действие на "Нещо ми гризе" войната е водеща в отношенията на хората. Тя обаче е само повърхностна, защото вместо за война главните герои си говорят за човешките отношения между мъжа и жената. Тя обаче липсва, а терзанията на войниците са големи. Сюжет в цялата обстановка липсва, за сметка на разпалените взаимоотношения и намирането на правилния път в тази игра, чрез постоянно задаване на въпросите "Кой съм аз?" и "Кои сме ние?".

Второто действие е по-спокойно и предразполага към сериозни замисли във взаимоотношенията между двама влюбени и не само. То връща спомена на войниците към времето, когато се запознават своите кратковременни връзки, а цялото действие се гради от четири двойки и бързи срещи, които все още търсят себе си. И осемте персонажа са различни, експресивни, но всички играят една и съща игра.

Третото действие е коренно различно от предишните две, като тук надделява музиката, която отново изразява онези забравени отношения между хората, но играта не спира. 

Това е! Колкото повече правила, толкова по-сложна. Колкото повече герои, толкова по-трудна, за някои разбираема. 

  • Режисьор: Десислава Шпатова
  • Постановка: доц. Снежина Петрова
  • Участват: Красимир Стоянов Спиридонов, Емануил Христов Костадинов, Добромир Бориславов Тончев, Галин Дончев Великов, Катерина Христова Златарова, Яна Иванова Грозданова

 

Вашият коментар