Ромео и Жулиета оживяха под тепетата на откриването на Сцена на кръстопът

За 22-ра поредна есен, точно на 11-ти септември стартира нашата „Сцена на кръстопът“

С изключително тържествено настроение се изпълни целият "Драматичен театър Пловдив" във вторник вечер. А за още по-възвишената атмосфера допринесоха началните речи по случай откриването на „Сцена на кръстопът“, както и своеобразният „химн“ на формата.

Заглавието, което сложи началото на седмицата театрални шедьоври, не бе никак случайно избрано. Зрителите в навечерието на 11-ти септември успяха да се насладят на балета по едноименната трагедияРомео и Жулиета. И наистина няма по-подходящо име от това на великия драматург Шекспир, което да "разгърне завесите пред старта" на един от най-престижните театрални фестивали в България,  запазило и развило се вече 22 лета.

Декорите, светлините, музикалното оформление пренесоха публиката в един друг исторически период. Ефирните движения на балерините напомняха за приказни създания. В два изключително динамични часа емоциите на зрителите преливаха от комедия в трагедия – типичен Шекспиров похват.

На сцената се разигра драмата на две италиански фамилии с тегнеща вражда помежду им. На фона на древна Верона завист, гордост, любов, мъка, удоволствия, разкаяние се вплитаха непрекъснато под плавните стъпки на балетни пантофки.

Но една древна история, древна колкото света, изпъкваше измежду всичко това. Историята на двама млади влюбени, историята за Ромео и Жулиета. Всеизвестен е трагичният финал на тази любов, запомнена като най-великата такава именно поради това. Отнемането на най-ценното – живота в името на любовта. Този финал предизвика искрени емоции у публиката. А цялото представление бе почетено с бурни нестихващи аплодисменти. Възторгът се четеше в лицата на всички. И както е казано в самата трагедия „защото досега светът не знай любов по-чиста и съдба по-клета от тази на Ромео и Жулиета!“

След финала, цветя поднесоха основните спонсори, без които това невероятно културно мероприятие не би било реализирано. 

Изумителният първи ден от „Сцена на кръстопът“ обнадежди любителите на театъра и ги остави със затаен дъх, в очакване на идните представления!

За повече информация може да се осведомите за програмата на платформата ТУК!

Вашият коментар