Възкресението на Стария град на Пловдив. Началото!

След Освобождението основно направление в градоустройствената политика на Пловдив  е изграждането на един модерен европейски град – премахване на ориенталските криви сокаци, оформяне на просторни улици в централната част, уреждане на паркове и градини.
 
Встрани от обществения интерес остават забележителните образци на възрожденското архитектурно наследство. През следващите десетилетия изчезват редица знакови сгради, старинните постройки по Трихълмието застрашително намаляват, появяват се проекти, които предвиждат разрушаването на десетки възрожденски сгради. Едва след превръщането на Пловдивския мострен панаир в международен и прииждането на чужди туристи, общинската управа проумява, че градът притежава едно истинско богатство – Старият град.
 
Изложбата разказва за спасяването на това богатство – от промяната на обществените нагласи до раждането на идеята; от неуверените първи опити до осъществяването на мечтата. В битката за спасяването на Стария град Пловдив отново доказва, че е уникален град. Успехът е постигнат от две поколения – първото трасира пътя към постигането на голямата цел, второто завършва делото на предшествениците си. Две поколения, живели в две различни епохи, но водени от една обща цел – възкресяването на Стария град и запазването му за бъдещите поколения.
 
Изложбата е част от програмата на Празници на Стария град 2018, които тази година се провеждат надслов „По трихълмието на времето“.
 
Начало 17 септември, понеделник, 18:30 ч., пл. „Централен“
 
Пълната програма можете да намерите ТУК

 

Вашият коментар