Спектакълът „Вълци“ – суровата притча за живот без Бог

Постановката е на носителката на АСКЕЕР за най-добро театрално представление през 2015 Диана Добрева

Непрофесионален актьор партнира достойно на театрални звезди

Сурова притча за непрестанния опит на българина да живее без Бог е спектакълът „ВЪЛЦИ”, с който Драматичен театър – Пловдив стъпва на своята обновена сцена на 12 септември. Литературната основа е по изумителните „Трънски разкази” на Петър Делчев, написани на автентичен трънски диалект, сценичната адаптация е на Александър Секулов, носител на Аскеер 2016 за българска драматургия.С

Спектакълът превръща българския бит в български мит за борбата на човека с вълка в себе си, за онова, в което се превръща душата, когато й отнемеш божието слово. Когато ежедневно употребяваш словото не като познание, а като сопа. Не като средство за любов, а като оръжие за отмъщение. Героите напускат безсловесния бит, за да се озоват в битие без бог, пълно единствено с хора. И това е страшно.

Откритие на спектакъла е непрофесионалният актьор Иван Костадинов, който работи като нощен портиер, и партнира пълноценно в една от централните роли на Герасим Георгиев – Геро, Добрин Досев и Смеон Алексиев.

Автор на музикалната партитура е Петя Диманова, носител същп на Аскеер за театрална музика.

Спектакълът „Вълци” завършва епичната трилогия на Драматичен театър Пловдив по произведения на съвременни български автори за трите опита да българина: да живее без свобода („Възвишение” по едноименния роман на Милен Русков, режисура Иван Добчев), да живее без история (”Сестри Палавееви” по едноименния роман на Алек Попов, режисура Елена Панайотова) и да живее без бог („Вълци” по „Трънски разкази” на Петър Делчев, режисура Диана Добрева”).

Усилието на Драматичен театър Пловдив продължи пет години и е без прецедент в театралната история и практика.

За автора

Вашият коментар