Статуетка и много аплаузи за Мариус на Деня на театъра в Пловдив (ВИДЕО)

Разказите на Хайтов "Мерак", "Пазачът на овесената нива" и "Черното пиле" оживяха на пловдивската сцена на Меджународния ден на театъра 

Билетите за монолога свършиха месец по-рано, а организаторите обявиха следващата дата, която ще е на  9-ти юли (неделя) под звездите на Летен театър Пловдив  

Талантливият актьор и режисьор Мариус Куркински отново не остана длъжен на критичната пловдивска публика. Предлагайки й най-доброто за Деня на театър (27-ми март), с пожар от думите и дълбочина на действието актьорът отново припомни забравените български традиции за добротворство и неусетната подмяна на ценностите в сегашната ни култура. Те от своя старана го наградиха със специална  шоколадова статуетка от кос, която актьорът прие с голяма радост и позира в кулоарите на Дома на културата с нея.  

Греейки се на огнището на своите предци един талантлив творец ни пренесе отново в света на народно приказното и същевременно реалистичната представа за бита на нашите баби и дядовци. Мариус Куркински влиза неуморно от образ в образ и оставя усещането, че светът на Хайтов е и негов свят. Чрез пресъздаване духа на всеки един от персонажите, той припомня на зрителя за простите човешки радости, за любовта към земята, хората и всяка жива твар, за любовта към труда и собственото кътче. 

За Мариус можем да си говорим много, но е трудно да преразкажа цялото това чувство от тази магия, която той сам ни предава от сцената. 

В първата част на "Черното пиле" акцентът е върху един от най-древните проблеми на нашата цивилизация – отношенията между мъжа и жената. Диалогът между главните герои прави паралели между "видяното осеменяване" и собственото им отношение към жената. Мариус с лека ирония сравнява човешките постъпки с животинските. Той шеговито разказва за трудностите на силния пол в изразяването на любов и как добитъкът също може да е вещ в даването на „брачни консултации“. 

В миналото връзката между човека и животното е била неразривна – битът и изхарнването са зависели един от друг, но погледнато от съвременна гледна точка, тази дълголетна свързаност се е прекъснала. 

В "Пазачът на овесената нива" талантливият актьор и режисьор припомня  на зрителя защо и как са се деформирали взаимоотношения между поколенията в най-сакралното за българската култура – семейството. Неволята на овчаря отново е разказана със смях през сълзи. Човекът, който притежава една от най-българските добродетели-труда ,не може да се примири с настъпилото "модернистично " мислене у своите. В стемежа да си доставят наслада от различно естество ("дай им коли, бренди, песни и морета"), младият ум несъзнателно се оттласква от дома.

Мигновените и внушителни въплъщения на Мариус Куркински говорят за „отсичането“ на родословното дърво. То е повалено, когато най-близките са възприемани като "ходещи спестовни книжки" и нищо повече. Отдалечаването на хората от земята и традиционния живот е отдалечаване от себе си – от своята национална принадлежност, която поражда трудностите у човека ,живеещ чужд живот ("караме пчелата да прави оцет, а мравката — мед, затова понякога медът е кисел, а оцетът — сладък).

Вижте и чуйте цялото интервю с Мариус Куркински за mediacafe.bg ТУК

Организатор – МаскАрт, /0894/611188 и 0895/619181

Билети за тазии други постановки може да намерите в офиса на бул. "Княгиня Мария Луиза" 43/

За автора

Вашият коментар