Сцена на кръстопът на прага на трето десетилетие фестивален живот под тепетата

За 21-и път – Сцена на кръстопът

Над 200 актьори играят в тазгодишното издание на фестивала

В следващите седмици Пловдив ще е сцена, а смисълът – поставен на неизбежния кръстопът. Задава се 21-вото издание на емблематичния за града ни и най-голям театрален фестивал в България – сцена на кръстопът. Дълги опашки за билети се извиха още от 1-ви септември пред касата на Драматичния театър, а пропуските за много от предстоящите постановки са вече на изчерпване, така че побързайте!

Обобщено в цифри, 21-ото издание на Сцена на кръстопът изглежда така: 4 държави, 9 града, спектакли на 18 театъра, които ще представят 23-ма автори от 10 националности. Артистите, които ще се изявят на сцената на Драматичен театър – Пловдив са над 200. Те са от различни поколения. Има както доайени на театралната сцена, така и тепърва прохождащи артисти. 

Ако трябва с няколко думи на формулирам лицето на 21-вото издание на Сцена на кръстопът, то ще е „Многообразните варианти на любовта“. Има комедии, има мюзикъл за възрастни, има оптически илюзии, цирк, който влиза в одеждите на театъра, има спектакъл около великия роман на Казандзакис –Последното изкушение, две вариации на Шекспир, адаптации по филмов сценарии на Теди Москов, има пореден прочит на „Женитба“ на Гогол, има „Саломе“ – авторски спектактъл на Диана Добрева. Тя не само поставя пиесата на Оскар Уайлд, но и играе главната роля", сподели драматурга Богдана Костуркова, селекционер на фестивалната програма. 

На пловдивска сцена ще можем да видим може би най-интересното, най-любопитното за широк кръг от хора, което се е случило на театралните сцени в България, но и по света с 3-те чуждестранни постановки. Английска, украинска и измирска театрална група ще поставят пиесите си на сцената на Драматичния театър. 

Богата съпътстващата програма има и тази година –  ще бъде представена „Енциклопедия за Пловдив на Божидар Тотев, ще бъде показан и филмът за голямата Юлия Огнянова. Това ще е вечерта под наслов „Не забравяйте Юлия Огнянова“. На 20 септември на Сцена на кръстопът ще бъде почетен един голям български творец преживе – писателят драматург Константин Илиев. Той е ценен високо в Европа, а пиесите му се играят в цялата страна. В Пловдив в рамките на Сцена на кръстопът ще бъде честването на предстоящата му 80 годишнина, а на следващия ден ще бъде представена една от най-значимите му пиеси – Великденско вино, която се играе както в Драматичния, така и в Кукленския театър. 

"Стана традиция да откриваме Сцена на кръстопът с представления на Голяма и Камерна сцена. Пловдивският театър работи по програма театърът да бъде една обществена лаборатория за смисъл. Ние намираме ценни неща, които се случват в нашия живот, в нашата история – във всичко онова, което ни обгражда и работим по него дълго и продължително време. Тази година ние се опитахме да направим нещо друго – да вземем образци или начин на работа в театъра с интересни екипи и да го имплантираме в нашата театрална трупа… Получи се спектакълът „Руски мармалад“ от Людмила Улицкая – една от най-известните руски драматурзи. Една история препратка към пиесата „Три сестри“ на Чехов. Постановъчния екип е изцяло от Русия. В него участват актьорите от Драматичен театър – Пловдив. „Руски мармалад“ разказва история на руското неслучване… Големият руски въпрос „Какво да се прави“ се трансформира в смешно-тъжното „Има ли смисъл да се прави каквото и да е било“, разказа за новите представления на Пловдивския театър директорът му Кръстю Кръстев.

На Камерна сцена Пловдивският драматичен театър ще представи пиесата на Хуан Майорга – „Момчето от последния чин“ с режисьор Крис Шарков и актьорското участие на актьорски състав, сред които Стефан Вълдобред, Димитър Банчев и други. История за младите хора, поставени в сложния ребус на съвремения живот. За любовта в нейната квитесенция. Премиерата на „Момчето от последния чин“ ще се състои на 11 септември от 19:30. 

Бюджетът на тазгодишното издание на Сцена на кръстопът е формиран от Министерството на културата, Община Пловдив, КЦМ, Роза импекс и други спонсори, както и от продажбата на билети, за които се извиха дълги опашки в първия ден от продажбата им. Малашинов сподели, че от 2 години финансирането на Министерството на културата е по-високо от Общинското и изрази вяра, че това ще се промени в следващите години в присъствието на новия зам.- кмет по културата.

Зам.- кметът по културата Александър Държиков пък заяви пред журналистите, че ще направи всичко възможно Община Пловдив да подкрепя колкото се може Сцена на кръстопът, понеже фестивалът сам по себе си е емблема на Пловдив.

КЦМ АД е неизменен спонсор през дългогодишното провеждане на фестивала.

За автора

Вашият коментар