Теди Москов представя „Пурпурният остров“ на Сцената днес

Теди Москов гостува на фестивала "Сцена на кръстопът" със спектакъла "Пурпурният остров" тази вечер от 19 часа в голямата зала на Драматичния театър

Представлението е по творба на Михаил Булгаков, а подзаглавието й е: „Генерална репетиция на пиесата на гражданина Жул Верн в театъра на Генадий Панфилович – с музика, вулканични изригвания и английски моряци, в четири действия с пролог и епилог“ – представете си само колко фантазия може да се крие в действието на гореспоменатата пиеса! И колко обърканост на историческата епоха, през която протича гореспоменатата репетиция! В микрокосмоса на репетирането на тази пиеса откриваме макрокосмоса на живота с интриги, подлости, борби за надмощие и, разбира се – нагаждачеството на артистите към изискванията на властта.

Нагаждачество към властта на режисьора, на автора на пиесата, от една страна, и към изискванията на комисаря по културата в сталинска Москва, от друга. Алегориите в репетираната пиеса са исторически – червени туземци свалят бели арапи от власт и конфискуват перлите, които арапите продават на Западна Европа, за да осигурят прехрана на островитяните.

След бунт перлите вече принадлежат на туземския народ, но поради прекъсването на търговските взаимоотношения с цивилизования свят племето измира от глад (въпреки безценните скъпоценности в ръцете си). Странното е, че постреволюционната ситуация в този пурпурен остров прилича поразително на ситуацията в днешна България, която държи скъпоценности в ръцете си и не знае какво да прави с тях! А цензурата от онова отминало време е… вечна!? Цензурата не умира, а еволюира. А всички исторически епохи си приличат „генетично“. Предишната ражда следващата!

На камерна сцена от 19.30 часа гостува Националният академичен драматичен театър "М. Занковецка" от Лвов. Заслужилите артисти на Украйна Албина Сотникова и Ярослав Киргач ще представят „Три любовни истории на Айседора Дънкан” От Айседора Дънкан и Иля Шнайдер. Режисьор на спектакъла е народната артистка на Украйна Таисия Литвиненко.

Любов и танци – именно с тези две ключови думи може да бъде характеризиран спектакълът „ Три любовни истории на Айседора Дънкан” по книгата на Айседора Дънкан „Моят живот” и спомените на Иля Шнайдер „Срещи с Есенин”.

Животът на главната героиня прилича на трънлив път – детство – без радост и веселие, юношество – в безразличие, изневери и неразбиране, майчинство – с трагичната смърт на двете ѝ деца. Всичко това не сломява нейния талант и любов към изкуството. Надхитрила съдбата, с всичките ѝ машинации и интриги, Айседора за година и половина преживява своята най-голяма любов – Сергей Есенин, с когото е била най-щастливата влюбена жена на света. Само че след това щастие ръката на съдбата я застига.

Театралният празник продължава с концерт на The scarlet sisters и танцова формация Линди хоп от 21 часа в двора на Драматичния театър. „Есенен акорд”  е съвместен проект на Елеонора Лонтова, Ралица Ковачева-Бежан, Марина Драгомирецкая и Ева Данаилова. Ще ги подкрепи бенд в състав Калин Жечев – пиано, Димитър Сираков – контрабас и Лазар Бенов – барабани.

Любовта на четирите момичета  към джаз музиката, суинг танците и винтидж културата ги събира в една очаквано добра комбинация и ги прави търсена черешка към всеки парти-коктейл.

Провокирани от своя кръстник Явор Кунчев (основател и преподавател в Lindy Hop Bulgaria) Ели, Ева, Рали и Марина успешно преплитат изпровизационни техники, сложни четиригласи и Charleston и Lindy Hop танци,като изпълняват добре познати джаз стандарти.

Техен вокален педагог е Даниела Станкова (основател и преподавател на Училище за певци „D Stars”), а хореографиите са дело на Явор Кунчев.

Още от 20-тото издание на Международния театрален фестивал „Сцена на кръстопът"

  • СНИМКИ от откриването с представлението "Възвишение"
  • Премиерата "Вълци" може да видите ТУК 

Вашият коментар