Това е друга памет, която се вълнува с вятъра

Мъжът мореплавател не умира, той просто се изгубва сред вълните

Одисей. Един от най-възпроизвежданите сюжети в европейската култура. Вечната история за пътуването и завръщането, за очакването и любовта, за началото и края, за съдбата. Разказът за боговете и човека, за властта и подчинението, за безсмъртието и смъртта. Гръцката античност е културният код, който чертае схемата на вечно актуалните конфликти; на повтарящите се предвечни човешки противоречия във всеки контекст; на нещата, които светът ще продължи да преразказва във всевъзможни обстоятелства и времена. Навярно с други имена, с друга лексика, сред други места, но винаги ще има човек и море, и път, и бог, и съдба, и някой, който те чака у дома.

Одисей от Драматичен театър – Пловдив е спектакъл, който още от името си създава очакване за нещо голямо – за мащаб, за дълбочина, за грандиозност. Диана Добрева и Александър Секулов са действали с изключителен размах в работата си по Одисей и това проличава още в началните минути на представлението. Текст, сценография, музика, костюми, осветление, специални ефекти. Възможностите на театъра не са щадени в нито един от тези аспекти. Сцената и прилежащите ѝ пространства са използвани в своя максимум, за да се постигне въздействие на възможно повече сетивни нива. Внушителна актьорска трупа – тридесет и седем души, музика на живо, текст, синтез между Омировия епос и поетичния талант на Секулов. Антична душевност, отпратена към съвремието и вечността по лодката на паметта, която не познава бури и не признава богове.

Одисей е необходимият ни код за разбиране на света. Светът, заключен от съдбата в една безкрайна игра на време. Време, в което боговете ще ни се гневят, а ние ще им се измъкваме. Ще тръгваме нанякъде, просто заради красотата на завръщането. И заради необходимостта от пътя. Пътят, по който ще срещаме хора, които не познават морето, не знаят тъмната му памет и свойта памет също. Екипажът ще ни предаде. Стихиите не ще ни щадят. Но ще плаваме, защото помним дома, и родината, и любовта, и смъртта. И ще се завърнем, за да тръгнем пак. И отново да разгневим боговете…

Одисей на Драматичен театър – Пловдив е непоносимо дълбинно представление. То отскача от добре познатата история за Одисей и Пенелопа, натрупва няколко хилядолетия отгоре и посочва надвремевите и вечните върхове на античната култура, които винаги ще моделират отвътре човека по тези земи. Ще му шепнат химни, ще изпращат в съня му образи на минали дни, на изоставена любов, на жестоки битки. Това е тъмната памет на морето. От нея сме направени. Тя ни буди и заради нея тръгваме без да знаем защо. С нея се бунтуваме, по вятъра разнасяме тишината си, с вълни се бием срещу бреговете. И се разбиваме така красиво.  

Спектакъл, който предлага всичко. По древногръцки катарзисен. Одисей те прави малък и нищожен, но  и същевременно трупа в теб светлина и смисъл. Напомня ти разни неща. Като например, че преди теб е разказано всичко, че пътят си струва, само ако има къде да се върнеш, че да си смъртен е най-прекрасното нещо на този свят.

Константин Еленков, Стилиян Желязков, Добрин Досев, Алексей Кожухаров, Ивайло Христов, Симеон Алексиев, Ивана Папазова, Елена Кабасакалова, Маргита Гошева, Тодор Дърлянов, Радина Думанян, Троян Гогов, Деян Георгиев, Петър Дочев, Диана Спасова, Василена Винченцо, Калоян Трифонов, Димитър Банчев, Венелин Методиев, Георги Богданов, Румен Драганов, Мария Сотирова, Боряна Братоева, Патриция Пъндева, Славена Зайкова, Биляна Георгиева, Аделина Желязкова, Надежда Колева, Йоана Кирчева, Таня Стоунс, Пламена Божилова, Красимир Василев, Стилиян Стоянов, Георги Сиркатов, Атанас Апостолов, Валери Георгиев, Павел Сапунджиев. Диана Добрева и Александър Секулов. Мира Каланова и Деян Георгиев. Янис Пантазис и Петя Диманова. Габриела Кърджилова и Петко Танчев. И поне двойно повече души зад и около сцената. Всичките те са Одисей. Те тръгнаха в път към красивото и вечното. На кораба на Драматичен театър – Пловдив.

Фотографии: Александър Богдан Томпсън

Вашият коментар