Учениците от Руската с италианска постановка за края на годината (СНИМКИ)

Датата е 22 юни, часът 18:00, а мястото – Военния клуб… настроението – приповдигнато, залата – пълна 

Предпоставките за културна вечер растат с всяка изминала секунда пропорционално на вълнението, идващо от 25 ученици на пловдивската езикова гимназия „Иван Вазов”. За четвърта година възпитаници от италианските паралелки на Руската представиха уникална постановка, в която успяха да въвличат публиката в дебрите на италианската култура и изкуство.

Тази година постановката се казваше „Гостилничарят от Венеция”. Пиесата е специална интерпретация на текста „Гостилничарката” от Карло Голдони, специално изготвена по идея на преподавателката Грациа Драмбиозо. 

Няколко месеца (тя и нейният актьорски екип изучаващите италиански език ученици от осмите, деветите и десетите класове) работили, за да представят себе си и училището в своята най-добра светлина пред родители, учители, съученици и всички, отделили част от времето си. Е, направиха го!

Въпреки че комедията в оригинал е предназначена за 7 главно действащи лица, организаторите споделят, че поради големия интерес са успели да измислят допълнителни роли. Така те включили всички желаещи в пиесата.

Главната сюжетна линия се върти около харесван от всички гостилничар, който се влюбва в една камериерка. Една от сцените пък е вдъхновена от „Ромео и Жулиета“ и пренася публиката в любовна ренесансова атмосфера. И тъй като постановката се играе на италиански език, трима ученици в роли на сервитьори и шеф готвач разказват сжета на български преди всяка сцена, за да може тя да бъде разбираема за публиката.

Тийнейджърите споделят, че през годината са имали немалко трудности в подготовката си и въпреки всичко, всеки от тях е на мнението, че театърът ги е развил не само като актьори, но и като хора, работещи заедно и помагащи си в различни ситуации. 

Благодарение и на множеството партньори, откликнали на нестандартната идея, учениците са създали и своите декори. Събитието се провежда и под патронажа на почетния консул на Република Италия в България – Джузепе де Франческо. Всички събрани средства отиват директно за благотворителност. Режисьор на постановката е Даниела Танева-Костова.

Снимки от 2015-та година може да видите ТУК

Вашият коментар